Bezbednosni rizici IoMT-a

0

IoT uređaji nam olakšavaju život. Tehnologija pametne kuće, na primer, može pomoći korisnicima da poboljšaju energetsku efikasnost tako što im omogućava da uključe i isključe aparete dodirom ekrana osetljivog na dodir. Isto tako, organizacije u svim industrijama takođe su ih rapidno usvojile da bi unapredile operativnu efikasnost. Međutim, u Check Pointovom nedavnom izveštaju o cloud, mobile i IoT platformama, IoT uređaji su identifikovani kao jedna od najslabijih karika u IT mreži.

Postoji više razloga zašto je to tako. Check Point navodi sledeće:

  • IoT uređaji su često izgrađeni na zastarelom softveru i starim operativnim sistemima što ih ostavlja osetljivim na napad.
  • IoT uređaji sve više prikupljaju i čuvaju ogromne količine podataka, što ih čini atraktivnom metom za sajber kriminalce.
  • IoT uređaji služe kao jednostavna ulazna tačka za napadače koji žele da se kreću lateralno kroz IT mrežu i dočepaju se pristupa osetljivijim podacima. Alternativno, uređaj može biti napadnut direktno i isključen do krajnje disruptivnog efekta.

“Industrija zdravstvene zaštite je industrija koja se posebno u velikoj meri pomerala ka internetu medicinskih stvari (Internet of Medical Things – IoMT). Prema nekim procenama, 87% organizacija zdravstvene zaštite usvojiće IoT tehnologije do 2019. godine, a do 2020. u upotrebi će biti skoro 650 million IoMT uređaja…

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.  

Share.

Leave A Reply