Analitika kao put ka rezilijentnosti organizacija

0

Poslovna rezilijentnost ili otpornost je sposobnost kompanije da se brzo i na pravi način prilagodi promenljivim uslovima poslovanja na tržištu. Ubrzana digitalizacija, automatizacija i transformacija poslovanja često je vođena teško razumljivim i praktično neograničenim izvorima podataka. Međutim, informacija više ne garantuje prednost nad konkurencijom. Iskoristiti informaciju kojom raspolažemo na pravi način omogućava prednost u tržišnoj utakmici. Naglasak je na „pravi način”.

Autorka: Rosanda Milatović Skorić, generalna direktorka kompanije SAS u Adrijatik regionu

Planiranje na duge staze pripada prošlosti

Pandemija je dovela do lančane reakcije. Problemi jedne grane industrije reflektuju se na preduzeća iz drugih sektora – kako negativni, tako i pozitivni. Zajedničko iskustvo bila je nepredvidivost razvoja na duge staze. Tehnološki napredne kompanije mnogo bolje su se snašle u ovoj situaciji, jer su lakše prenele procese i aktivnosti u digitalnu sferu.

Verovatno je najveći pritisak bio na maloprodajama, gde je osnova poslovanja bila uglavnom fizički kontakt sa kupcima. Modeli poslovanja su stavljeni na test. Potrebno je bilo u veoma kratkom roku izgraditi novi odnos sa potrošačima, kreirati digitalne kanale prodaje i konstantno posmatrati ponudu i tražnju kako bi se na pravi način optimizovo lanac snabdevanja.

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply

Verified by MonsterInsights