AI otkriva opasnosti na poslu

0

Autor brojnih bestselera, glavni govornik na mnogim konferencijama i poznati savetnik kompanija i vlada Bernard Mar (Bernard Marr) redovno obrađuje teme vezane za primenu tehnologije u poslovanju. U jednom od svojih nedavno objavljenih članaka on se bavi načinima na koje veštačka inteligencija (AI) može da otkrije opasnosti na poslu i to na primeru Autodeskovog alata Construction IQ koji se koristi u građevinskoj industriji . 

Činjenica je da u građevinarstvu gine više ljudi nego u bilo kojoj drugoj industriji, a uzrok broj jedan smrti na poslu je pad. Zato Autodeskov poslednji dodatak njegovom BIM 360 paketu industrijskih alata koji se temelji na veštačkoj inteligenciji – Construction IQ – ima za cilj da smanji ove tragične pojave. To čini tako što predviđa kada je najverovatnije da se dogode padovi, kao i bilo koja druga opasnost po život, deo tela ili čak samo kvalitet posla.

Autor objašnjava da su Autodeskovi stručnjaci za podatke naišli na rešenje dok su tražili aplikacije gde bi se mogla iskoristiti ogromna količina podataka prikupljenih na gradilištima zahvaljujući entuzijastičnom usvajanju mobilnih alata i senzorskih uređaja u ovoj industriji…   

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply