A3 štampa u boji je nikad dostupnija kućnim i korisnicima u manjim kancelarijama

0

Ukoliko ste nedavno bili u potrazi za nešto većim i naprednijim modelom štampača možda ste se iznenadili dosta nižim cenama na tržištu i daleko većoj ponudi A3 modela u boji nego što je to bio slučaj samo nekoliko godina ranije. Iako je vreme učinilo da cene standardnih A4 modela blago ali sigurno padaju tokom poslednjih godina, A3 modeli su često dosta sporije pratili krivu pada cene, najviše zbog toga što su oduvek bili namenjeni nešto zahtevnijim korisnicima koji ipak nisu bili fokusirani na uštedu, koliko na kvalitet.

Ipak, napredak tehnologije, pogotovo kada je u pitanju inkjet štampa, doveo je do toga da tehnološka rešenja koja su predstavljena u proteklim godinama jako lako skaliraju na modele različitih formata, čineći tako ponudu A3 štampača nikad boljom, uz odličan kvalitet i osetno niske cene.

Jedna od najzaslužnijih tehnologija kada je u pitanju prosečna cena štampača većeg formata je svakako Epsonova PrecisionCore tehnologija izrade glave i ona se nalazi u mnogim popularnim štampačima današnjice. Pomenuta tehnologija omogućavaju štampu do 40 miliona ultra preciznih tačaka u minutu, što dovodi do jako velike preciznosti uz zanemarljivu količinu inperfekcija i grešaka. Zasnovana na TFP tehnologiji koju Epson koristi u komercijalnim štampačima velikog formata, MicroTFP PrecisionCore čip nudi znatno poboljšane osnovne performanse u poređenju sa konvencionalnim piezo glavama za štampanje. To uključuje veću brzinu i tačnije postavljanje tačaka. Tanki piezo aktuatori, koji deluju kao pumpe koje ispaljuju kapljice mastila, debljine su samo 1 mikrona i mogu precizno da kontrolišu oblik i zapreminu kapljica brzinom do 50.000 puta u sekundi po mlaznici. Pored toga, povećanjem dužine ploče sa mlaznicama, a time i dužine linije mlaznica, sa 1 inča na 1,33 inča, PrecisionCore glave za štampu sposobne su da pruže profesionalni kvalitet štampe na neverovatno velikim brzinama i nenadmašnim kvalitetom. Ova tehnologija je uvela pravu revoluciju i neverovatno pojednostavila proizvodnju, što naravno posledično dovodi do smanjenja potrebe za delovima, povećanju pouzdanosti, većeg obima proizvodnje i naravno smanjivanje cene.

Štampači kao što je Epsonov EcoTank L14150 ili nešto napredniji L15150 su pravi primeri napretka tehnologije i pozitivnih posledica po pitanju kompaktnosti, efikasnosti i ekonomske isplativosti koju ova tehnologija omogućava kod krajnjeg korisnika. Model L14150 je veoma kompaktan, uz dimenzije koje su tek nešto veće od starijih A4 modela, a omogućava štampu A3+ formata u boji i dolazi sa ADF skenerom, LCD displejom za lako upravljanje, pa čak i faksom ukoliko zatreba. Naravno, već standardne mogućnosti dvostrane štampe, WiFi povezivanja i upotrebe aplikacije na pametnim uređajima za direktnu štampu se podrazumevaju.  Uz uštedu od preko 80% u poređenju sa određenim drugim rešenjima kada se uzme u obzir period od tri godine, i daleko manje otpada u odnosu na modele koji koriste druge tehnologije, ovaj model je savršen za sve one koji imaju povremenu potrebu za štampom u većem formatu.

A za sve one koji primarno štampaju u A3 formatu, tu je Epson EcoTank L15150 koji donosi daleko robusnije mogućnosti štampe uz čak dve ladice sa prednje strane za A3 papir koje primaju do 250 listova i kapacitet do 50 listova za ADF. Dodatne mogućnosti kao što su veći ekran i puna kontrolna tabla sa funkcijskim i numeričkim tasterima samo potvrđuju ozbiljnost jednog ovakvog modela koji je kao stvoren za manje kancelarije koje imaju potrebu za većim formatima.

Pomenuti modeli su samo vrh ledenog brega koji već neko vreme omogućava sve svestranija, pouzdanija i cenovno povoljnija rešenja za štampu. Krajnji benefit dobrim delom ubiraju korisnici, pogotovo oni u kućnim uslovima ili manjim kancelarijama.

Share.

Leave A Reply