Uvodnik IO 199

0

Prema IDC-jevom Kvartalnom trackeru mobilnih telefona, u Kini je 2019. godine isporučeno 366,7 miliona pametnih telefona. To je pad od 7,5% u odnosu na godinu pre toga, što je rezultat zasićenja tržišta kao i izazova u ekonomiji. U 4Q19, isporučeno je 86,2 miliona jedinica, što je pad od 15,6% u odnosu na isti period prethodne godine, za šta su „zaslužne“ kako velike zalihe Huaweija tako i čekanje korisnika na jeftinije 5G pametne telefone. Ovo je bio jedanaesti uzastopni kvartalni tržišni pad, a treći uzastopni godišnji. 

U tekstu koji smo dobili od kompanije za podatke i analitiku GlobalData, možemo da vidimo da vanredne situacije rađaju i vanredne poslovne prilike. Naime, dok se kineska vlada bori sa posledicama izbijanja korona virusa i pokušava brzo da pronađe lek, nova situacija je pružila ogromnu (koliko i strašnu) pozadinu za vodeće proizvođače tehnologije koji nude usluge komunikacije i kolaboracije, kažu analitičari ove kompanije.

Veliku pažnju stručne javnosti izazivaju upadi u cloud, pa se postavlja i pitanje ”šta smo naučili do sada”, kada je reč o ovom segment IT biznisa. Uz sve više kompanija i individualnih korisnika koji prelaze u cloud okruženja, broj upada u podatke raste. Pored toga što je prošla decenija donela novi razvoj u sektoru sajber bezbednosti, takođe je i pokazala da industrija mora da prođe dug put u borbi sa novim sajber kriminalom.  Deset od petnaest najvećih upada u podatke svih vremena dogodilo se u prvoj deceniji ovog veka kaže Vincentas Grinius, CEO kompanije Heficed.

Časopis u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju.

Share.

Leave A Reply