Microsoft Office u vašem domu

0

Piše: Vladan Aleksić , CEO/Founder at Ithaca

Svi znamo za Word, Excel, PowerPoint… Koristimo ih godinama (autor ovih redova nešto više od četvrt veka) i iskreno sumnjam da mnogo vas koji imate Windows na kućnim mašinama koristite nešto drugo za obradu teksta, tabelarne proračune i izradu prezentacija.

Na samom početku, 1988. godine kada je Bil Gejts predstavio ovaj paket javnosti na COMDEX-u u Vegasu, ova tri programa nisu bila najbolja u svojoj klasi. Word Perfect je bio bolji od Worda, Lotus 1-2-3 od Excela, jedino je PowerPoint bio među boljim programima iz te oblasti. No, sve tri aplikacije radile su pod Windowsom 3.0 dok se konkurencija još uvek držala DOS-a i početkom 90-ih to okruženje je polako počelo da preuzima primat, naročito posle izlaska verzije 3.11 koja je uvela TrueType fontove i time postala ozbiljno okruženje za stono izdavaštvo. Još jedna prednost Windows okruženja bila je laka razmena informacija između komponenti ovog paketa, a sa izlaskom novijih verzija Officea, programi koji su ga činili postajali su sve bolji i bolji postavši de facto standard u svojim oblastima.

Danas se Word, pored profesionalne obrade teksta može koristiti i za izradu ozbiljnih šablona, čita i pravi HTML, XML i PDF; Excel je pored kalkulacija postao ozbiljan alat za rad sa bazama podataka; dok u PowePointu možete praviti i kompleksne Web stranice. U međuvremenu je ovaj paket nadograđen programima kao što su Outlook (profesionalni klijent za elektronsku poštu), Access (baza podataka), Publisher (dizajn kalendara, brošura, nalepnica, vizit karti), Teams (komunikaciona aplikacija za chat, audio i video razgovore) i OneNote (aplikacija za beleške).

Pre nekoliko godina, u svekolikom trendu prelaska na poslovanje u oblaku, Microsoft je ponudio Office i kroz mesečnu pretplatu, učinivši ga tako finansijski dostupnim i kućnim korisnicima kojima je do tada bilo preskupo da nabave za sebe legalnu kopiju od 250 dolara koja se kupovala jednom i nije obezbeđivala ažuriranje na novije verzije ovog paketa koje izlaze tokom narednih godina.

Ovaj paket, sada pod nazivom Microsoft 365, postoji u dve varijante:

  • Personal – 6,99 dolara mesečno
  • Family – 9,99 dolara mesečno

(plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti ukoliko nabavljate preko nekog od Microsoftovih partnera)

Razlika između ove dve verzije je u broju korisnika koji je mogu koristiti: u varijanti Personal, ona je namenjena jednom korisniku, dok je u varijanti Family može koristiti 6 članova vaše porodice, i to svako od njih, pored instalacije na računaru, dodatno i na tabletu ili mobilnom telefonu. No, prava razlika, i snaga mesečne pretplate na Microsoft 365 leži u uslugama „u oblaku“ (cloud services). Uz ovu pretplatu dobijate i prostor za backup vaših podataka preko usluge OneDrive (1 TB za Personal i po 1 TB za svakog u paketu Family), koji vam ne mora služiti samo kao sigurnosna kopija, već i za deljenje fajlova – ako nekome pošaljete link ka Office dokumentu koji se nalazi u oblaku on ga može otvoriti u Web verziji Worda, Excela ili PowerPointa čak i ako nema instaliran Office na svom računaru. Pored toga dobijate poštansko sanduče od 15 (za Personal) odnosno 50 GB (za Family) na servisu Outlook.com.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosti vaše porodice. Preko usluge Family Safety možete dobiti obaveštenje kada je vaše dete stiglo u školu ili kući, uspostaviti zdrave navike time što ćete im ograničiti vreme koje ukupno mogu provesti na mobilnom telefonu u toku dana kao i obezbediti da koriste jedino mobilne aplikacije i posećuju Web lokacije koje su prigodne za njihov uzrast. Takođe, pored toga što kroz Teams možete komunicirati s njima putem poruka, zvuka ili slike, on vam omogućava i zajednički rad na dokumentima koji se nalaze u oblaku, te iako niste na istoj lokaciji možete pomoći detetu oko domaćeg zadatka ili sa bračnim partnerom zajednički formirati listu za kupovinu.

I, da ne zaboravimo na kraju bazične komponente ovog paketa oko kojih je sve počelo. Pored navedenih servisa u oblaku, Word, Excel i PowerPoint uvek će vam biti ažurni – u okviru ove pretplate periodično ćete dobijati najnovije verzije ovih programa, sa dodatnim funkcijama koje nisu omogućene u varijanti klasične, jednokratne nabavke.

Share.

Leave A Reply