Drugi put je kasno za prvi utisak

0

Zahvaljujući VMware Workspace ONE, radno osposobljavanje i rad od kuće na sopstvenim računarima može biti siguran, jednostavan i može biti pozitivno iskustvo za zaposlene.

Uspešan i prijatan proces priključivanja na rad na daljinu je od velike važnosti za svakog novozaposlenog. Stara izreka „imaš samo jednu priliku za prvi utisak“ je primenjiva i na zaposlene koji se uključuju u posao na daljinu. Osećanje koje novajlija stekne u prvim danima i nedeljama na novom radnom mestu, dugo posle toga utiče na razvoj sveukupnog zadovoljstva i produktivnosti zaposlenog u toj kompaniji.  

Povezivanje zaposlenog na rad na daljinu pomoću sopstvenog računara
– BYO laptop -situacije možda nisu idealne, ali ponekad je to jedina opcija. Zaposleni žele da veruju u bezbedonosne i slične mere svoje kompanije – posebno kada se to odnosi na njihove privatne računare. Kompanija bi sa novozaposlenima trebalo da izgradi odnos zasnovan na poverenju, čak i u najtežim situacijama. Takav odnos počinje obezbeđivanjem najboljih mogućih rešenja, kao što je Workspace ONE, koja svojim korisnicima omogućava primenu tehnologije i sticanje svakodnevnih iskustava u radu sa manje stresa nego što to mogu da donesu mnogi drugi aspekti jednog nestabilnog okruženja.  

Kako da učinimo da ove novajlije počnu da rade uprkos navedenim kašnjenjima?

Novozaposleni ipak moraju da budu uključeni u rad i što pre postanu produktivni, bez obzira na lokaciju na kojoj se nalaze. To je trenutak kada možemo da primenimo  BYO (Bring Your Own) koji je vezan za protokol sa privatnim računarima.   

Prva verzija Windows 10 pojavila se pre skoro pet godina, a Windows čini oko 70% operativnih platformi na ličnim računarima i desktopovima u SAD. Stoga, ukoliko prihvatite BYO politiku ili vam je potrebno da priključite novozaposlene sa njihovim privatnim uređajima, možete očekivati da dosta njih bude povezano preko Windows 10 sistema. 

Mnogi zaziru od korišćenja svog računara  u radne svrhe, pa čak i na kraći vremenski period. Ovde se javljaju brojna pitanja poput: Kojim ličnim podacima i informacijama bi trebalo da dozvolim da moj novi poslodavac ima pristup? Šta bi trebalo da preuzmem i instaliram? Sa kojim dozvolama bi trebalo da sam saglasan kako bi softver mogao da funkcioniše onako kako bi trebalo?

Zahvaljujući VMware Workspace ONE web portalu, radno osposobljavanje i rad od kuće na sopstvenom Windows 10 računarom može biti puno jednostavnije i bezbolnije, i može postati pozitivno iskustvo.

Kako obezbediti pozitivno iskustvo zaposlenih korišćenjem
BYO Windows 10 PCs WFH politike

Obezbeđivanje privatnosti i bezbednosti  

U nekim kompanijama, rad na aplikacijama često podrazumeva prihvatanje dozvola koje obuhvataju mogućnost da se, u bilo kom trenutku, počisti uređaj i svi podaci koji se na njemu nalaze. Činjenica da se svesno, daje saglasnost poslodavcu da obriše sve lične fotografije, fajlove i dr. nije u redu. Veruje se da kompanije ne bi brisale te podatke sa nekom zlom namerom ili bez ikakvog razloga, ali nezgode se dešavaju.

Workspace ONE razdvaja lične informacije od poslovnih. Tokom uključivanja, Workspace One me nikada ne uslovljavljava da morate da u potpunosti da obrišete sve svoje lične aplikacije i podatke.  VMware definiše BYOD (Bring Your Own Device) kao „postupak obezbeđivanja sigurnog pristupa korporativnim podacima, aplikacijama i sadržaju, preko uređaja koji pripada zaposlenom, bez ugrožavanja njegove privatnosti i ličnih podataka, aplikacija ili sadržaja.“ Ovaj drugi deo koji se odnosi na privatnost, često nije obuhvaćen ili naglašen kod BYOD programa drugih kompanija.  

IT-sektor vam može pokazati koji se podaci sa uređaja prikupljaju i koji su vidljivi preko Workspace ONE.. Prikupljene informacije se odnose na ono osnovno, tipa operativni sistem i vrsta uređaja, ali ne i njegova lokacija ili istorija korišćenja. Takođe, nije potrebno preuzimanje bilo kakve aplikacije kako bi Workspace ONE mogao ispravno da radi.

VMware@Home 

Obezbeđivanje lakše varijante rešenja, bez nepotrebnih instalacija softvera 

Prosečni korisnik je možda manje strog kada je u pitanju broj instaliranih aplikacija na svom računaru.

Za ličnu upotrebu  se koristi manje, besplatni softveri ili aplikacije za pretraživanje, pre nego one veće, skuplje varijante. 

Kroz Workspace ONE Intelligent Hub-u omogućen je pristup skoro svim potrebnim aplikacijama, preko svog omiljenog pretraživača, bez potrebe da imate VPN. U situacijama kada je potreban pristup preko VPN, možete koristiti virtuelnu desktop infrastrukturu (VDI), uz pomoć VMware Horizon. VMware Horizon dozvoljava da uđete u aplikacije koje su tražile VPN ili da radite sa aplikacijama koje imaju različitu ili preferiranu funkcikonalnost na desktopu umesto pretraživača.    

 Jednostavno i bezbolno 

Za početak posla, prvog dana, nije potreban nikakav vizuelni kontakt sa vašim uređajem. IT-sektor nema potrebe da ima kontrolu nad vašim računarom putem daljinskog pristupa (iako Workspace ONE ima tu mogućnost). Podesite autorizaciju i upotrebite određeni broj tokena kako bi se prijavio na Workspace ONE Intelligent Hub-u.  Preko njega, imate pristup svim aplikacijama koje vam potrebne, uz pomoć jednog, unifikovanog, kataloga aplikacija, u vašem omiljenom pretraživaču. Možete da potražite određenu aplikaciju ili prođete kroz kategorije aplikacija u okviru Marketinga, Prodaje, Ljudskih resursa idr. kako bi pronašli onu koja vam je potrebna. U situacijama kada vam je potrebno vam pristup bude odobren pre nego što otvorite apliakciju ili pogledate određene setove podataka vezanih za tu aplikaciju, dovoljno je da samo pošaljete zahtev i kliknete na dugme kada vam neko odobri pristup. 

Sposobnost Workspace ONE single sign-on (SSO) obezbeđuje siguran pristup osetljivim korporativnim aplikacijama čak i preko svog privatnog uređaja. SSO je mnogo pomogao potpuno neometanom pristupu brojnim aplikacijama koje su vam potrebne u svakodnevnom radu. 

Share.

Leave A Reply