Zebra Systems: Stalni napredak poslednjeg sloja sajber zaštite

0

Backup se doživljava kao poslednji sloj sajber zaštite. Oporavak iz rezervnih kopija obično se dešava samo kada sve ostalo ne uspe. Gledajući unazad deset godina, šta smo tada radili? Shvatili smo kako da pomognemo klijentima da zaštite svoje sisteme i podatke pomoću rešenja za rezervne kopije – backup. Najveće strašilo tada su bili hardverski kvarovi i greške. Ali danas smo na drugom mestu. Više se ne plašimo hardverskih kvarova. Možemo sa njima da se nosimo efikasno čak na nekoliko načina. Danas se plašimo zlikovaca u vidu sajber napadača.

Autor: Nebojša Stankić, direktor prodaje Zebra Systemsa u regionu Jugoistočne Evrope

Napadi na rezervne kopije

Napadače možemo podeliti u dve grupe. Prva grupa su napadači čiji je cilj, iz nekog razloga, da što više naštete organizaciji. U drugu grupu spadaju napadači koji žele da zarade na svojim žrtvama. Bilo da se radi o prodaji ukradenih podataka, uceni ili kombinaciji obe stvari. U svakom slučaju, naš prirodni napor je da postavimo što više prepreka na put napadačima.

Šta god da je meta napadača, rezervne kopije mu obično stoje na putu. Stoga je logično da je poslednji korak u završetku uništavanja u vidu šifrovanja ili brisanja podataka pokušaj napadača da se oslobodi rezervnih kopija. Ako napadač ima pristup mreži duže vreme i dobije pristupne podatke skladištu rezervnih kopija, ili čak samom rešenju za rezervne kopije, onda će uspeti…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply