Zaštitite vaše dete na Internetu

0

Jeftini softveri vrlo se lako instaliraju na računar i beleže šta je sve rađeno na njemu, ograničavaju vreme koje dete provodi na interentu, beleži adrese koje su posećivane. Postoje i domaći programi, najjedostavniji za korišćenje, kao što je Mali brat

Internet dadilja za vaše dete

Da li ste znali – Internet u Srbiji svakodnevno koristi 2,85 miliona ljudi. U Srbiji je registrovano 86.291 internet domena. Svega trećina internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima koji su u našoj zemlji a čitavih 80% iznesenih sadržaja na internetu je nezaštićeno. Odeljenju za borbu protiv visokog tehnološkog kriminala i za zaštitu intelektualne svojine MUP-a Srbije stiglo je preko stotinu krivičnih prijava u 2012. pa i 2013. sa tendencijom porasta.

To su podaci izneti na panel-diskusiji „Internet bezbednost 3 u 1“ u beogradskom Muzeju nauke i tehnike u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) – održanoj 30. oktobra prošle godine.

Stručnjaci za “sajber kriminal” će vam reći da je najteže zaustaviti govor mržnje, sprečiti prevare i zaštititi decu na internetu. Kriminalci na internetu se često ponašaju poput psihologa koji koriste sve naše slabosti i napadaju naivne i slabo zaštićene. Naravno, opet su deca ta koja su najugroženija. Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate šta vaše dete radi na Internetu.

Mnogi ne znaju da postoje softveri koji su jeftini i koji se vrlo lako instaliraju na računar i koji beleže šta je sve rađeno na njemu, adrese koje su posećivane i sve to snima u određene log fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje, fejsbuk itd.) tako da ćete uvek biti u toku šta vaše dete radi.

Postoji mnogo proizvođača softvera koji su napravili specijalizovane web čitače za decu. Ali većinom su u pitanju strani proizvođači, skupi programi što komplikuje njihovu upotrebu. Postoje međutim i domaći programi, kao što je, na primer, mali brat (www.malibrat.com) koji omogućava na jednostavan način praćenje, zabranu ili limitiranje detetu korišćenje određenijh veb sajtova, upotrebu chat-ova i ostalih online alata.

Program vam olakšava da pratite aktivnosti vašeg deteta na računaru, da zaštitite dete od internet predatora, da ograničite pristup pornografskim sadržajima, ograničite vreme provedeno na internetu, ograničite vreme igranja igrica, a mejlom dobijate dnevni uvid u aktivnosti deteta, upozorenje na unos neprimerenog teksta i snimak ekrana kada se to dogodilo.

Mali brat je lak za korišćenje, instalira se jednim klikom, a celu situaciju pratite sa vašeg računara. Program može da ograniči detetu vreme koje provodi na Internetu, vreme koje provodi igrajući video igrice, ne samo online nego i one koje su instalirane na računaru. Ako odretite, na primer, da igricu maksimalno može da igra 120 minuta dnevno, pre isteka vremena vaše dete dobiće upozorenje da sačuva progres i igrica će se isključiti. Program vam šalje statistiku koliko je vaše dete vremena provelo na kom sajtu, a na sajtove porografskog sadržaja im je zabranjen pristup. Uz sve to, mesečna cena korišćenja programa niža je od cene kutije cigareta i može se platiti čak i sms-om.

Kako da budemo bezbedni na Internetu

Pravila za decu

 1. Stvaraj sebi bezbedne profile
 2. Fotografije šalji samo osobama kojima veruješ.
 3. Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba.
 4. Ignoriši nepoznate osobe, pogotovu starije, koje hoće da uspostave kontakt sa tobom.
 5. Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta.
 6. O eventualnim sastancima uvek obnavesti roditelje.
 7. Ukoliko ništa ne radiš na Internetu, isključi se.
 8. Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznaješ, a čim prestaneš da je koritiš,isključi je

Pravila za roditelje

 1. Instalirajte softver koji štiti bezbednost vašeg kompjutera
 2. Ograničite deci vreme koje provode online! Objasnite zašto da ga ne bi koristili na drugom mestu van vašeg nadzora
 3. Koristite pop-up blokere i SPAM filtere
 4. Recite deci da ne odgovaraju na SPAM poruke
 5. Diskretno se uključite u “online život deteta” i uspostavite otvorenu komunikaciju sa njim o tome
 6. Vodite računa o sajtovima koje koriste članovi vase porodice
 7. Uspostavite porodična pravila bezbednog ponašanja na internetu koja će važiti za celu porodicu
 8. Objasnite deci da i u virtuelnom svetu za sve važe ista pravila ponašanja koja važe i u stvarnom!
 9. Naučite ih da brižljivo čuvaju svoje šifre, lične podatke i da su fotografije i snimci privatni podaci koje ne treba svi da vide
 10. Objasnite deci rizike koje nosi komunikacija sa nepoznatim osobama putem interneta
 11. Recite im da se nikada ne sastaju sami sa osobama koje su upoznali putem interneta
 12. Naučite decu da, ukoliko se osete uvređenom i ako im je neprijatno, prekinu kontakt i da ne odgovaraju na uvredu, već da o njoj obaveste roditelje
Share.

Comments are closed.