Zaronimo u internet

0

Zašto internet radi i u doba pandemije? Šta možemo da uradimo sami? Šta je ispod haube? Backbone, BGP? CDN, IXP? DNS? Odgovori se nalaze u tekstu, a važne preporuke su date na kraju članka.

Ovih dana svi zavisimo od interneta. Ne samo od kvaliteta internet-veze, već i od raspoloživosti i sigurnosti usluge koju dobijamo, kako od svog lokalnog internet provajdera (optički, kablovski, ADSL, WiFi, 3G, 4G, mobilni), tako i od provajdera raznih internet usluga (DNS, pretraživanje, online TV, video striming), provajdera kolaboracionih platformi, provajdera platformi za druženje i razmenu slika, recepata, utisaka, stavova, državnih platformi za prijavu poreza, prijavu dece u vrtiće, prijavu dece u škole, edukativnih platformi za osnovnu i srednju školu, više i visoke studije. U stvari, još malo, pa nam je ceo život online!!!

Kako to da internet radi i kada ima tri puta više saobraćaja? Šta bi se desilo kada bi se na ulicama bilo kog velegrada odjednom pojavilo tri puta više automobila? Kako to da internet radi i kada se pojavi 10 puta više edukativnih video-sadržaja? Koja bi to zgrada biblioteke ili fakulteta mogla da primi 10 puta više knjiga, profesora, studenata?

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply