Za pet godina postojanja – više od 300.000 korisnika Nacionalnog portala eUprava

0

Nacionalni portal eUprava proslavio je svoj peti rođendan sa više od 300.000 aktivnih korisnika, oko 550 različitih usluga dostupnih građanima i privrednim subjektima, ali i kao drugi najbolji portal ovog tipa u regionu, prema procenama Ujedinjenih nacija.

Osmišljen kako bi građanima i privrednim subjektima omogućio da poslove prema državi obave online – bez fizičkog odlaska na šalter, bez čekanja u redovima i uz brojne novčane uštede, Portal danas sarađuje sa čak 60 opština i gradova.
Među najpopularnijim uslugama koje eUprava nudi su zahtevi za matične službe, zakazivanje termina za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata i zamena stare vozačke dozvole za novu.
Najtraženija usluga u prethodnoj godini bila je produženje registracije vozila, pa je u tako u junu preko Portala registrovano milionito vozilo.
Nacionalni Portal eUprava osnovan je u junu 2010. godine, kao najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu. Uprkos odsustvu zakona koji regulišu oblast elektronske uprave, kao i manjku finansijskih sredstava, broj gradova i opština, kao i građana i poslovnih subjekata – korisnika Portala, neprekidno raste.
Od samog osnivanja, Direkcija za elektronsku upravu bila je domaćin, organizator i gost brojnih konferencija na temu razvoja eUprave. Danas je jedan od ključnih nosilaca razvoja eUprave u Srbiji.

Share.

Comments are closed.