Xiaomi zabeležio 70% rasta tokom 2021. godine

0

Korporacija Xiaomi (Xiaomi ili Grupa), kompanija koja se bavi proizvodnjom pametnih telefona i IoT uređaja, objavila je svoje revidirane konsolidovane rezultate za prošlu godinu, završno sa 31. decembrom 2021. godine.

Uprkos globalnim ekonomskim izazovima, Xiaomi-jev otporni poslovni model postigao je zdrav godišnji rast. U 2021. ukupan prihod za godinu dostigao je 328,3 milijarde RMB, što predstavlja povećanje od 33,5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prilagođeni neto profit za godinu iznosio 22,0 milijardi RMB, sa povećanjem od 69,5% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu obe godišnje brojke nadmašuju očekivanja.

Snažan rast poslovanja u inostranstvu sa rekordno visokim tržišnim udelom globalnih isporuka pametnih telefona

U 2021. Xiaomi-jevi proizvodi nastavljaju da privlače globalnu pažnju. Globalna isporuka Xiaomi pametnih telefona porasla je 30% u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 190,3 miliona uređaja, što je rekordan nivo.

Prema Canalys-u, u 2021. godini, isporuke pametnih telefona kompanije bile su na trećem mestu u svetu sa rekordno visokim tržišnim udelom od 14,1%

Poslovanje na inostranim tržištima zabeležilo je snažan rast kako je Xiaomi nastavio da unapređuje svoju prekomorsku strategiju prošle godine. U 2021. prihod od prekomorskih tržišta dostigao je 163,6 milijardi RMB u 2021. godini povećavši se za 33,7% u odnosu na prethodnu godinu i činio 49,8% ukupnog prihoda. Osim poslovanja sa pametnim telefonima, interkontinentalno internet i IoT poslovanje pokazuje snažan rast. Prihodi od interneta u inostranstvu dostigli su 5,0 milijardi RMB u 2021. godini, povećavši se za 84,3% na godišnjem nivou i čine 17,8%.

Kontinuirano povečavajući svoje prisustvo na prekookeanskim tržištima, Xiaomi je nastavio da poboljšava svoje prednosti u odnosu na konkurenciju na lokalnim tržištima uz rast isporuka pametnih telefona u Evropu, na Bliski istok, u Latinsku Ameriku, Afriku i Azijsko-pacifički region. Prema Canalysu, Xiaomi-jev tržišni udeo u isporuci pametnih telefona bio je na prvom mestu u 14 zemalja i regiona i među prvih pet u 62 zemlje i regiona širom sveta. U Evropi, isporuke Xiaomi pametnih telefona zauzele su drugo mesto u 2021. godini sa 22,5% tržišnog udela.

Tržišta u razvoju zadržala su snažan zamah rasta. U Latinskoj Americi i Africi, isporuke Xiaomi-jevih pametnih telefona u 2021. godini porasle su za 94% i 65,8% u odnosu na prethodnu godinu, respektivno, čineći Xiaomi 3. dobavljačem pametnih telefona u oba regiona.

Xiaomi je nastavio da jača kanal operatera na različitim kontinentima. Prema izveštaju Canalys-a, Xiaomi je isporučio više od 25 miliona pametnih telefona putem kanala operatera na prekomorskim tržištima (bez Indije, Šri Lanke, Nepala i Bangladeša) 2021. godine, što je povećanje od preko 120% u odnosu na prethodnu godinu. Udeo kompanije Xiaomi na tržištu pametnih telefona putem kanala operatera rangiran je među prva 3 na 34 inostrana tržišta, pri čemu je tržišni udeo kanala operatera u Evropi porastao sa 7,9% u 2020. na 16,8% u 2021. godini, prema Canalysu.

Poboljšanje konkurentnosti u segmentu premijum pametnih telefona, dok je strategija dvostrukog brenda nastavila da podstiče rast

Zahvaljujući posvećenost kompanije Xiaomi razvoju premijum klase telefona, strategija dvostrukog brenda nastavila je da napreduje.

Nadovezujući se na konkretne proizvode i marketinške strategije kompanije, Xiaomi-jeva korisnička baza je nastavila da se širi.

U 2021. godini, globalne isporuke pametnih telefona kompanije Xiami sa maloprodajnim cenama od ili iznad 3.000 RMB u kontinentalnoj Kini i 300 evra, ili ekvivalentno, na inostranim tržištima premašile su 24 miliona jedinica, daleko iznad približno 10 miliona jedinica koje smo isporučili 2020. Premijum isporuke pametnih telefona kao procenat naših ukupnih isporuka porastao je sa približno 7% u 2020. na približno 13%.

U 2021. godini, isporuke pametnih telefona kompanije Xiaomi u inostranstvo sa maloprodajnim cenama od ili iznad 300 evra porasle su za preko 160% u odnosu na prethodnu godinu. Prema Canalys-u, Xiaomi je u 2021. godini na 3. mestu u pogledu isporuka premium pametnih telefona sa maloprodajnim cenama od 350 USD ili iznad, što ukazuje na to da Xiaomi-jeva posvećenost „premijumizaciji“ u inostranstvu daje plodove.

Xiaomi serija 12 je odmah postala jedan od najpopularnijih premijum pametnih telefona nakon predstavljanja, zahvaljujući svom hardveru i inovativnim tehnologijama. Prodaja sa više različitih kanala premašila je 1,8 milijardi RMB za samo 5 minuta nakon lansiranja.

U međuvremenu, Redmi je nastavio da donosi vrhunske tehnologije na masovno tržište i nudi vrhunsko korisničko iskustvo preko izrazito pristupačnih proizvoda. U februaru 2022., u prvom minutu lansiranja, prodaja Redmi K50G i Redmi K50G Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Edition premašila je 280 miliona RMB. U isto vreme, Xiaomi je nastavio da učvršćuje oflajn kanal u kontinentalnoj Kini jer je igrao značajniju ulogu u rastu isporuke premijum pametnih telefona.

Ojačana sinergija AIoT poslovanja i prednosti pametnog ekosistema

Kompanija Xiaomi ostaje usresređena na sprovođenje strategije „Smartphone × AIoT“ na globalnom nivou. Do 31. decembra 2021. godine, broj povezanih uređaja (bez pametnih telefona, tableta i laptopova) na Xiaomi AIoT platformi dostigao je 434 miliona, što je povećanje od 33,6% u odnosu na prethodnu godinu; broj korisnika sa pet ili više uređaja povezanih na AIoT platformu (bez pametnih telefona, tableta i laptopova) dostigao je 8,8 miliona, što predstavlja povećanje od 40,4% u odnosu na prethodnu godinu. U decembru 2021. godine, prosečni broj mesečnih korisnika Xiaomi AI Assistant-a dostigao je 107 miliona, što je 23,3% više u odnosu na prethodnu godinu, dok je taj broj za Mi Home aplikaciju porastao na 63,9 miliona, što predstavlja povećanje od 42,0% godinu za godinom.

Zahvaljujući vodećoj poziciji u sferi AioT uređaja i širokoj bazi korisnika, globalne isporuke Xiaomi pametnih televizora dostigle su brojku od 12,3 miliona, uprkos sveukupnom padu na globalnom TV tržištu u 2021. godini.  Prema All View Cloud-u („AVC“), Xiaomijeve isporuke pametnih TV-a u kontinentalnoj Kini rangirane su kao broj 1 treću godinu zaredom, dok su na globalnom nivou među pet najboljih na svetu.

Globalne isporuke klima uređaja premašuju 2 miliona uređaja, što je povećanje od 70% u odnosu na prethodnu godinu u 2021. Xiaomi-jevi pametni kućni aparati, u šta spadaju klima-uređaji, frižideri i mašine za pranje veša, takođe su ostvarili snažan rast sa povećanjem prihoda za preko 60% u 2021. godini. U okviru ove kategorije, isporuke klima uređaja premašile su 2 miliona u 2021. godini.

Xiaomi je takođe lansirao Xiaomi Pad 5 seriju u avgustu 2021. godine, koja je stekla široku popularnost; po broju isporuka u kontinentalnoj Kini Xiaomi je dostigao 4. mesto, u četvrtom kvartalu 2021, prema Canalysu.

U 2021, prihod Xiaomi-jevog IoT segmenta porastao je za 26,1% u odnosu na prethodnu godinu na 85 milijardi RMB.

Poslovanje sa internet uslugama je zadržalo solidan rast, dok je učešće na prekookeanskim tržištima nastavilo da se povećava

U 2021. godini, naše poslovanje sa internet uslugama je zadržalo solidan rast uprkos povećanim izazovima u industriji. U 2021. prihod od naših internet usluga dostigao je 28,2 milijarde RMB, što je povećanje od 18,8% u odnosu na prethodnu godinu.

U decembru 2021. godine, globalni broj korisnika na mesečnom nivou MIUI operativnog sistema je porastao za 28,4% u odnosu na prethodnu godinu, i iznosio je 508,9 miliona. Xiaomi je 2021. godine dobio 112,5 miliona mesečnih korisnika MIUI-a širom sveta, uključujući 18,9 miliona novih korisnika u Kini.

U međuvremenu, baza korisnika TV IoT uređaja takođe je zadržala solidan rast. U decembru 2021, prosečni broj korisnika na mesečnom nivou Xiaomi pametnih televizora je porastao za više od 29% u odnosu na prethodnu godinu, a broj pretplatnika koji se plaćaju za TV porastao je za 14,5% u odnosu na prethodnu godinu na 4,9 miliona.

U 2021. godini, prihod od oglašavanja dostigao je 18,1 milijardu RMB, što predstavlja povećanje od 42,3% u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog naše proširene baze korisnika, većeg udela premijum pametnih telefona i jačih mogućnosti monetizacije. U četvrtom kvartalu 2021. prihod od reklama kompanije Xiaomi iznosio je 4,9 milijardi RMB, što je povećanje od 34% u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog rasta globalnog prihoda pre instaliranja i prihoda od pretraživanja u inostranstvu, beležeći kvartalni rast osmi uzastopni put.

Prihodi od internet usluga u inostranstvu porasli su za 79,5% na 1,6 milijardi RMB u četvrtom kvartalu 2021. godine, što je pokrenulo rast kompanije Xiaomi.

Povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i u razvoj talenata kako bi se podstakle inovacije i napredak tehnologije

U 2021., rashodi kompanije Xiaomi za istraživanje i razvoj dostigli su 13,2 milijarde RMB, što je povećanje od 42,3% u odnosu na prethodnu godinu. Sa težnjom ka unapređenju tehnologije kao osnovnoj vrednosti, Xiaomi planira da uloži više od 100 milijardi RMB u istraživanje i razvoj u narednih pet godina.

Xiaomi pridaje veliki značaj razvoju i zadržavanju svojih tehnoloških talenata. Kompanija je treću godinu zaredom dodelila Xiaomi Million Dollar Technology Award, a nagradu za 2021. osvojio je projektni tim robota CyberDog. Ova nagrada svedoči o podršci kompanije pionirskom duhu i tehnološkim inovacijama inženjera. Pored toga, Xiaomi je najavio nove podsticajne nagrade za mlade inženjere, tehnološke stručnjake, srednji i viši menadžment i primaoce novog desetogodišnjeg programa za preduzetništvo.

Xiaomi je u 2021. dokazao veliki rad na najsavremenijoj tehnologiji tako što je opremio svoj prvi kompanijski ISP Surge C1 i čip za punjenje Surge P1 u dva vodeća flagship modela, Xiaomi MIX FOLD i Xiaomi 12 Pro. Na novim uređajima kompanije ističe se kamera i tehnologija snimanja sa debijem tečnog sočiva u Xiaomi MIX FOLD i ProFocus algoritmom na najnovijim Xiaomi 12 i Xiaomi 12 Pro modelima, što je dodatno optimizovalo iskustvo fotografije.

Nadovezujući se na Xiaomi-jev otporan poslovni model, kompletan pametni ekosistem i široku bazu korisnika, Xiaomi je spreman da prevaziđe makroekonomske prepreke, zadrži solidan zamah rasta i postigne održivi razvoj.

Share.

Leave A Reply