Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo uz dodatnu efikasnost i personalizaciju

0

Xiaomi je predstavio operativni sistem sledeće generacije, MIUI 13, na međunarodnom tržištu, tokom globalnog predstavljanja Redmi Note 11 serije. Od četvrtog kvartala 2021. broj aktivnih MIUI korisnika na mesečnom nivou je premašio 500 miliona. Ova najnovija generacija operativnog sistema nudi sveobuhvatnu nadogradnju sa fokusom na poboljšanje korisničkog iskustva—uključujući brže skladištenje, veću efikasnost pozadinskih procesa, pametniju obradu i duži vek trajanja baterije—pored korisnih funkcija kao što su bočna traka i vidžeti.

Podizanje korisničkog iskustva na novi nivo

MIUI 13 predstavlja Liquid Storage, novi sistemski metod po kom se datoteke čuvaju na uređajima. Na tradicionalnim uređajima, dok stalno kreiramo i prepisujemo podatke na naše uređaje, vremenom skladište uređaja postaje izdeljeno. Posle samo 36 meseci, ovo usporava brzinu čitanja i pisanja za čak 50%. Ovo takođe utiče na to koliko brzo možete da pristupite aplikacijama i koliko brzo te aplikacije mogu da pristupe svojim neophodnim resursima – usporavajući sve. Liquid Storage na MIUI 13 smanjuje fragmentaciju i aktivno upravlja uskladištenim podacima, poboljšavajući efikasnost čitanja i pisanja do 60%. Dugoročno, brzine čitanja i pisanja nekih drugih Android OS-a padaju za čak 50% nakon 36 meseci, dok MIUI 13 zadržava do 95%—dajući korisnicima iskustvo „novog telefona“ duže i produžavajući životni vek uređaja.

Da bi se dodatno poboljšale performanse, MIUI 13 donosi atomizovanu memoriju, visokokvalitetan metod upravljanja memorijom, koji dovodi efikasnost RAM-a na novi nivo. Ova funkcija analizira kako aplikacije koriste memoriju i deli procese korišćenja RAM-a jedne aplikacije na važne i nevažne zadatke. Zatim zatvara sve nevažne zadatke, dozvoljavajući aplikacijama da koriste memoriju samo za ono što vam je trenutno važno, omogućavajući vam da pokrenete više aplikacija bez žrtvovanja performansi.

MIUI 13 takođe dolazi sa fokusiranim algoritmima, koji dinamički dodeljuju sistemske resurse na osnovu scenarija korišćenja, čineći MIUI fluidnijim i prilagodljivijim. Bez fokusiranih algoritama, procesori pametnih telefona distribuiraju resurse u svim vašim aplikacijama relativno podjednako. Fokusirani algoritmi daje prednost aktivnoj aplikaciji iznad svih ostalih, omogućavajući CPU-u da se fokusira na važne zadatke, dajući vam veće brzine i bolje performanse gde i kada vam je potrebno.

„Smart Balance“ je još jedna moćna nadogradnja iskustva u MIUI 13. Dizajnirana je da automatski pronađe ravnotežu između performansi i potrošnje energije, tako da možete dobiti snagu i brzinu koja vam je potrebna da ostanete u pokretu. Sa Smart Balance, ukupni vek baterije se može produžiti do 10% u MIUI 13.

Potpuno nove funkcije za poboljšanje efikasnosti i personalizovanje iskustva

Pored osnovnih poboljšanja korisničkog iskustva, MIUI 13 takođe uvodi sjajne nove funkcije koje vam omogućavaju da prilagodite i personalizujete svoje iskustvo.

Sa potpuno novim vidžetima, korisnici mogu da personalizuju svoje pametne telefone pomoću praktičnih modula i obaveštenja. Oni olakšavaju da budete u toku sa stvarima kao što su obaveštenja, liste obaveza, vremenska prognoza i još mnogo toga. MIUI 13 podržava vidžete različitih veličina. Sa 2×1, 2×2, 2×3, 4×2 i 4×4 opcijama, korisnici mogu da postave važnije informacije u jedan vidžet i da postave vidžete tamo gde im ranije nisu stajali.

Bočna traka je još jedna efikasna alatka u MIUI 13, koja vam omogućava da pristupite svim vašim omiljenim aplikacijama u plutajućim prozorima samo jednim prevlačenjem – bez napuštanja trenutne aplikacije. Ovo je savršeno za one koji obavljaju više zadataka i koji žele lakši način da pristupe većem broju aplikacija odjednom ili da se brzo kreću između njih. Korisnici takođe mogu da prilagode funkciju sa do 10 aplikacija na bočnoj traci.

Dostupnost

Sledeći modeli će dobiti MIUI 13 u prvom talasu tokom prvog kvartala 2022., sa rasporedom izdavanja za druge uređaje koji će se postepeno objavljivati na MIUI veb sajtu. Raspored nadogadnji može da se razlikuje u zavisnosti od regiona.

Mi 11 Ultra

Mi 11

Mi 11i

Mi 11 Lite 5G

Mi 11 Lite

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Redmi Note 11 Pro 5G

Redmi Note 11 Pro

Redmi Note 11S

Redmi Note 11

Redmi Note 10 Pro

Redmi Note 10

Redmi Note 10 JE

Redmi Note 8 (2021)

Redmi 10

Xiaomi Pad 5

Share.

Leave A Reply