Visa pour l’image 2021 – Canon obeležava najbolje u fotožurnalizmu

0

Već 32. godinu zaredom, Canon Europe s ponosom najavljuje da će se udružiti sa Visa pour l’image, jednim od vodećih festivala fotožurnalizma na svetu, tokom segmenta Pro Week – od 30. avgusta – 4. septembra 2021. Obeležavajući najbolje u fotožurnalizmu, dugogodišnje partnerstvo ističe stalnu posvećenost kompanije Canon veštini fotožurnalizma i fotografima koji beleže neka od najvažnijih poglavlja u našoj istoriji.

Od studenata koji uče nove veštine, do profesionalaca koji istražuju svet u kojem živimo, Canon-ovo savezništvo s Visa pour l’image proslavlja nove talente i kreativno pripovedanje kroz uzbudljive inicijative, od stipendija Canon Female Photojournalist Grant (Canon stipendija za ženske fotoreportere) i Canon Video Grant (Canon stipendija za video) pa sve do Canon-ovog Student Development Programme (Program za razvoj studenata).


Najbolje od ženskog fotožurnalizma 

Već dvadeset godina zaredom, Canon i Visa pour l’image dodeliće stipendiju Canon Female Photojournalist Grant izvanrednoj fotografkinji kao priznanje za njen doprinos fotožurnalizmu. Primalac za 2021. godinu, Acacia Johnson, dobiće 8.000 evra kako bi realizovala svoj projekat na Aljasci – To Know The Earth from Above: The Bush Pilots Connecting Rural Alaska (Upoznati Zemlju odozgo: Buš piloti koji povezuju ruralnu Aljasku). Trenutno je samo 20 odsto Aljaske dostupno putevima, a desetine udaljenih naselja, koje su pretežno zajednice domorodaca Aljaske, zavise od buš vazduhoplova kako bi dobili osnovne usluge, uključujući hranu, medicinsku negu i transport u hitnim slučajevima. Počevši od svog rodnog grada Enkoridža, stipendija omogućava Džonsonovoj da prikaže tu zajednicu putem portreta velikog formata pilota sa svojim avionima i vazdušne fotografije aviona u letu preko pejzaža Aljaske.

I Džonsonova i dobitnica prošlogodišnje Stipendije za ženske fotoreportere, turska fotografkinja Sabiha Çimen (Hafiz: Guardians of the Qur’an – Hafizi: Čuvari Kurana), predstaviće svoja dela na događaju Visa pour l’image 2022.

Canon-ova stipendija za video

Kako bi proslavili kreativno stvaranje dokumentaraca i odali priznanje najboljim novim talentima, Canon i Visa pour l’image sa zadovoljstvom dodeljuju Camille Millerand drugu Canon stipendiju za video za kratkometražni dokumentarni film. Millerand će iskoristi finansije od 8.000 evra za rad na svom projektu The Invisibles (Nevidljivi), koji će se fokusirati na ilegalne radnike koji su bitan deo ekonomske aktivnosti Francuske – on će takođe dobiti zajam u vidu inovativne Canon profesionalne video opreme koja će podržati njegov rad.

Ovaj dokumentarac će biti prikazan na festivalu tokom 2022. godine zajedno sa radom inauguralnog primaoca Canon video stipendije za 2020. godinu – francusko-švajcarskog fotografa i filmskog producenta Michaël Zumsteina – čiji se kratak dokumentarac, Bangui la coquette (Bangi koketa), bavi organizacijom izbora Mis Centralnoafričke Republike.

Nadahnjujući buduće fotoreportere

U 2021. će se održati peto izdanje Canon Programa za razvoj studenata – posvećenog onima koji žele da ostvare karijeru u fotografiji. Održavajući se tokom segmenta Pro Week od 1.t – 4. septembra, i to digitalno po drugi put, Canon je pružio mogućnost za preko 200 studenata širom Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike da učestvuju u ovom intenzivnom razvojnom programu. Cilj ove inicijative je da unapredi njihove veštine i da unapredi karijere studenata tako što će ih predstaviti nekima od vrhunskih profesionalaca iz industrije, kroz predavanja i analize portfolija. Biće prisutan 21 profesionalni fotograf, uključujući Canon Ambasadore – Jérôme Sessini, Marco Longari, Muhammed Muheisen, Aïda Muluneh i Magnus Wennman – kao i priznati profesionalci iz industrije koji će pregledati studentske portfolije. Neki od urednika fotografije i kustosa koji će učestvovati su: Fiona Shields (The Guardian), Chiara Bardelli Nonino (Vogue Italia), Whitney Richardson (The New York Times), Jay Davis (Getty), Mohamed Somji (Gulf Photo Plus) i Lars Lindemann (GEO).

Počevši od 1. septembra, za sve posetioce koji se registruju kod Canon-a biće dostupan niz nadahnjujućih i edukativnih predavanja – koja će se događati digitalno – i koja će održati svetski priznati profesionalci. Ovogodišnji govornici uključuju goste iz redakcija Magnum, Politiken i Reuters koji će podeliti mišljenja o etici i moralnim odgovornostima fotografa, šta agencije i urednici fotografije traže kada zapošljavaju fotografa, moći multimedije i kako razmišljati tako da je društveno prvenstveno.

Izložbe Canon Ambasadora

Na festivalu će se održati niz izložbi, u Perpinjanu. Jérôme Gence – dobitnik nagrade Pierre and Alexandra Boulat Award za 2020.godinu i Canon Ambasador – prikazivaće Telework. Njegova priča iz 2019. godine predstavlja digitalne nomade u Baliju, gde su mladi ljudi pobegli od urbanog života i usvojili su rad na daljinu, pri čemu uživaju u novoj jeftinoj rutini pod suncem i palmama. Osim toga, Canon Ambasador Gabriele Galimberti prikazivaće svoj rad, The Ameriguns – za tu kolekciju on je otputovao u Sjedinjene Američke Države kako bi upoznao ponosne vlasnike oružja, pri čemu je snimao njihove portrete sa oružjem u njihovim domovima.

Za više detalja o Canon-ovom Programu za razvoj studenata posetite:

https://www.canon-europe.com/student-development-programme/

Akreditovani korisnici mogu da pristupe odeljku Canon Digital Lounge, preko Visa pour l’image sajta: www.visapourlimage.com

Share.

Leave A Reply