Vip prvi pustio 4G LTE mrežu u Srbiji

0

Četvrta generacija mobilne telefonije je u tehnološkom smislu naprednija od prethodnih jer pruža značajno bolje korisničko iskustvo, prvenstveno pri prenosu podataka. Korisnici sa  telefonima koji podržavaju 4G LTE moći će u Vipovim prodajnim centrima od 1. aprila da preuzmu nove SIM kartice i uvere se u brzinu i kvalitet 4G LTE  mreže.

Beograd, 24. mart 2015. godine – Vip mobile danas je prvi u Srbiji pustio u upotrebu  4G LTE mrežu. Pančevo je prvi grad potpuno pokriven signalom  4. generacije, a Vipova 4G LTE mreža se upravo širi po većem delu Novog Beograda i  zahvata pojedine delove starog gradskog jezgra. Uskoro bi 4G mrežom trebalo da budu  pokriveni Kopaonik i Zlatibor, dok je u  narednim fazama planirano širenje po većim gradovima u Srbiji.

„Pošto je komercijalno uvođenje mreže 4. generacije osnova za ponudu novih i naprednijih usluga, Vip planira da ove godine uloži oko 30 miliona evra u njen razvoj, a dodatno ćemo unaprediti i naše postojeće 3G i 2G mreže širom Srbije“,  rekao je Dejan Turk, direktor/CEO kompanije Vip mobile tokom demonstracije mogućnosti nove mreže u Beogradu. On je istakao da od uvođenja 4G LTE svi imaju koristi jer se obezbezbeđuju nove investicije za razvoj telekomunikacione infrastrukture, ubrzava komunikacija, olakšava poslovanje pravnih lica i poboljšava kvalitet života građana.

Dejan Kastelic CTO Vip 4G LTE pokrivenost u prvoj  faziS

Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile, ukazao je na tehničke karakteristike ove najsavremenije tehnologije. ,,Mreža četvrte generacije omogućava veoma brz prenos podataka i multimedijalnog sadržaja preko mobilnih uređaja kao i gotovo trenutan odziv mreže i učitavanje on-line sadržaja.  U teoriji, maksimalne brzine idu i do 150 Mbps, a Vipovi korisnici će u proseku moći da koriste brzine preuzimanja sadržaja između 40 i 60 Mbps, što je više nego trostruko brže od postojeće 3G mreže. Zahvaljujući kapacitetu nove tehnologije, korisnici stiču utisak praktično trenutnog pristupa internetu i preuzimanja velikih i zahtevnih aplikacija, gledanja i deljenja HD i Full HD video materijala’’, objasnio je Kastelic.

Vipova 4G LTE mreža biće dostupna u zonama pokrivanja od 1. Aprila. Tog dana operater će početi sa pozivanjem postpejd korisnika sa kompatibilnim uređajima da u Vip centrima u Beogradu i Pančevu besplatno zamene svoje SIM kartice za one koje podržavaju 4G LTE brzine. Odabrani 4G LTE postpejd korisnici će u toku aprila moći besplatno da testiraju 4G LTE mrežu i da podele svoja iskustva putem društvenih mreža.

Vip u svojoj ponudi ima veliki izbor 4G LTE uređaja za svačiji džep. Paralelno sa širenjem dostupnosti 4G mreže i ponuda proizvođača mobilnih uređaja i operatera biće obogaćena novim modelima telefona, tableta, internet modema i rutera koji podržavaju 4G brzine.

Pokrivenost Vip 4G LTE mrezom

Share.

Comments are closed.