Uvodnik IO 200

0

Kineska kompanija Ant Financial navodi trenutno izbijanje korona virusa kao primer kako digitalna tehnologija može pomoći pružaocima usluga da odgovore na potrebe korisnika. Zbog toga planira da otvori svoju veliku popularnu platformu za plaćanje Alipay trećim stranama i tako omogući milionima pružalaca usluga da nude svoje proizvode kroz aplikaciju.

Usred epidemije, Alipay je uveo sistem podsticaja koji podstiče programere na stvaranje mini programa koji mogu pomoći korisnicima da se nose s problemom, uključujući ispunjavanje različitih potreba onih koji žive i rade od kuće, istovremeno smanjujući potrebu za fizičkim kontaktom s pružaocima usluga.

Očekuje se da će se u prvoj polovini 2020. godine EMEA tržište tableta smanjiti za 7,3% u odnosu na isti period prethodne. Prognoza za prva dva kvartala korigovana je na dole s obzirom na slabo konzumersko tržište i verovatni uticaj virusa COVID-19 na proizvodnju i isporuku uređaja u regionu. IDC za prvi semestar 2020. godine procenjuje negativan uticaj od 4% na EMEA tržištu tableta. Dok će efekat u prvom kvartalu biti blag, drugi kvartal će verovatno biti teže pogođen. Očekuje se da će krizni planovi Vlade Kine vratiti u normalu drugu polovinu 2020, u zavisnosti od razvoja čitave situacije.

„Prerano je za procenu punog efekta uticaja COVID-19 na tržište uređaja, posebno tableta. S jedne strane, bilo je zatvaranja fabrika koja su narušila proizvodnju u februaru i oblasti u karantinu koje su uzdrmale lance snabdevanja, pošto su neki ključni proizvođači panela i memorija locirani u provinciji u kojoj se desila epidemija“, podseća Daniel Goncalves, senior analitičar istraživanja u IDC Western Europe Personal Computing Devices. „S druge strane, prvi kvartal će verovatno biti izravnat sporom potražnjom i zdravim zalihama komponenti od pre krize. Ipak, postoje jasni signali da se negativan uticaj neće moći u potpunosti ublažiti. Fabrike još uvek ne rade punim kapacitetom i Apple je zvanično izneo da neće ostvariti ciljeve u pogledu prihoda zbog uticaja virusa.“

Časopis u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju.

Share.

Leave A Reply