Uvodnik IO 187

0

U poslednje vreme sve su češći izveštaji o crypto-mining napadima. Na ove zlonamerne aktivnosti pažnja javnosti skreće se i na blogu kompanije CheckPoint. U tekstu koji potpisuju Eytan Segal, glavni produkt menadžer u CheckPointu, i Gad Naveh, evangelista prevencije naprednih pretnji u ovoj izraelakoj kompaniji, ukazuje se na brojnost napada koja uzima razmere epidemije, objašnjava kriminalna strana crypto-mininga, te opisuju posledice koje ovi napadi mogu imati na poslovanje i ugled preduzeća.

Prema IDC-jevomWorldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Trackeru”,  prihodi vendora od prodaje infrastrukturnih proizvoda (server, storidž i ethernet svič) za cloud IT, uključujući javni i privatni cloud,  porastao je 27,3% u četvrtom kvartalu 2017. godine (4Q17) u odnosu na isti period prethodne godine, dostižući 12,8 milijardi dolara. Za celu 2017. kombinovane implementacije  javnog i privatnog clouda nastavile su sa trendom dvocifrenog godišnjeg rasta, sa prihodom koji dostiže 43,4 milijarde dolara uz godišnji rast od 21,7%.

Za optimalno funkcionisanje kompleksnog sistema kakav je data centar od presudnog je značaja korišćenje softvera za nadzor i upravljanje infrastrukturom. Pri sagledavanju kompletne fizičke i IT infrastrukture data centra, indikativno je da pojedini sektori – IT, održavanje, finansije i drugi u kompaniji – imaju svoj pogled na resurse i ciljeve. U slučaju da nešto manjka, pojaviće se u cilju dijagnostike više smislenih pitanja, koja će ipak biti ograničena vidokrugom svakog sektora. Ako u raznim sektorima postavite pitanje šta predstavlja data centar, već ćete dobiti nekoliko odgovora, istovremeno tačnih i potpuno različitih. Radi projektovanja, operativne optimizacije i planiranja data centra, neophodan je sistem alata koji će indikacije, prikupljene iz svih delova infrastrukture, objediniti u jasne izveštaje i pružiti pouzdanu podlogu za informisane odluke i konkretne akcije…

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

 

Share.

Comments are closed.