Uvodnik IO 184

0

U ime Redakcije: Zoran Kovačevič, glavni i odgovorni urednik

Prema novim rezultatima IDC Worldwide Semiannual Public Cloud Services Trackera svetsko tržište javnih cloud servisa je u prvoj polovini 2017. poraslo 28,6% u odnosu na isti period prošle godine, sa prihodima koji iznose 63,2 milijarde dolara. Dakle, ukupni prihod za prvu polovinu godine bio je nešto veći od onog što je IDC predviđao.

“Preduzeća sada razmišljaju ‘cloud first’ kada je u pitanju njihova IT strategija i sotverski otisak, jer koristi od clouda su jasne i široko su se demonstrirale u većini industrija”, rekao je Eric Newmark, programski potpredsednik za IDC-jeve SaaS, Enterprise Applications and Industry Cloud istraživačke prakse.

Mejnfrejm tehnologija je decenijama imala ključnu ulogu u poslovnom svetu, ali kako je računarska tehnologija postala mobilnija tokom godina, mnogi su predviđali njen pad. Međutim, uprkos ovim sumornim prognozama, izgleda da će on i dalje biti na snazi. Zaista, mejnfrejm tehnologija se u velikoj meri razvila u pet decenija otkad se prvi put pojavila i mnoge organizacije, uključujući 70% Fortune 500 preduzeća, još uvek koriste mejnfrejm sisteme kako bi osnažile osnovne poslovne operacije. Pročitajte ovu analizu i saznajte zašto je mejnfrejm tehnologija još uvek na snazi.

“Digitalizacija društva je svakim danom sve očiglednija i prožima sve pore naših života. Ljudi sve više postaju zavisni od upotrebe digitalnih servisa i tehnologija, dok rapidni razvoj novih informacionih tehnologija u velikoj meri podstiče socijalni i ekonomski rast jedne države. Sa druge strane, razvoj savremenih informacionih tehnologija daje podstrek zlonamernim osobama da putem istih pribave korist za sebe ili grupu kojoj pripadaju i u okviru koje deluju. Shodno tome, bezbednost u sajber prostoru predstavlja poseban izazov i zajednički interes kompletnog čovečanstva.” Ovo je osvrt pod nazivom Pretnje i izazovi u savremenom sajber prostoru”, koji nam je poslao naš novi saradnik Aleksandar M. Anđić i sugerišemo da ga svakako pročitate.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtulnom izdanju časopisa.

 

Share.

Comments are closed.