Uspešna priča inovatora iz Srbije u ambasadi Srbije u Londonu

0

Srpski siti klub iz Londona nastavlja uspešnu saradnju sa ambasadom Republike Srbije u Velikoj Britaniji organizacijom novog izdanja „Na kafi sa…“ na kom su prošlog petka ugostili direktora i osnivača kompanije „Strawberry energy“ Miloša Milisavljevića.

London, 09. novembar 2015. godine – Startap kompanija „Strawberry energy“ osnovana je pre četiri godine kada je njihova inovacija „Stroberi Drvo“ (Strawberry Tree) – prvi javni solarni punjač za mobilne uređaje na svetu – proglašena najboljom na takmičenju Evropske komisije u Briselu. Nakon uspešnih takmičenja i postavljanja solarnih klupa u brojnim zemljama, kompanija je postavila i prve „pametne“ solarne klupe u poslovnoj četvrti u Londonu. Najnoviji uspeh predstavlja izbor gradonačelnika britanske prestonice, Borisa Džonsona koji je u svoju zvaničnu delegaciju uvrstio „Strawberry energy“ da, zajedno sa još 15 startapova, u Izraelu predstave tehnološke potencijale Londona.

Na kafi sa Strawberry Energy_5Do sada su u ovom gradu postavili pet solarnih klupa koje pored usluge besplatnog punjenja mobilnih uređaja i tableta, nude i informacije o temperaturi, nivou zagađenja, buke i vlažnosti vazduha.

Na događaju koji je ispred Srpskog siti kluba vodio Stefan Stojadinović, Miloš je, između ostalog, govorio o počecima i timu iza kompanije, dosadašnjim uspesima i iskustvu u Londonu, o konceptu „pametni gradovi“, kao i planovima za budućnost.

Tom prilikom je izjavio: „Oduševljeni smo reakcijom javnosti u Londonu, i s obzirom na razvoj naših pregovora sa novim klijentima, očekujemo uskoro još 15 instalacija.

Naše ’Strawberry Pametne Klupe’ deo su modernog pametnog grada koji brine o svojim građanima i njihovim novim potrebama. Ovaj inovativni urbani mobilijar namenjen je kako javnim prostorima u vlasništvu grada kao što su trgovi i parkovi, tako i javnim prostorima u privatnom vlasništvu, kao što su poslovni i tržni centri, univerziteti i slično.”

Organizatori ovog serijala, Srpski siti klub, istakli su važnost promocije talenata iz Srbije:

Na kafi sa Strawberry Energy_4„Zadovoljstvo nam je da organizovanjem druženja sa Milošem Milisavljevićem, ispred Strawberry energykompanije, imamo fantastičnu priliku da našim članovima, ali i šire, ukažemo na izuzetno talentovane pojedince iz Srbije. Vrlo smo ponosni na to što imamo mogućnost da diskutujemo o pozitivnoj strani Srbije i priči koja je ostvarila izuzetan uspeh u Velikoj Britaniji. Nadamo se da će Milošev primer podstaći druge talentovane i vredne ljude da ne odustaju.“

Srpski siti klub najavljuje nastavak ovog uspešnog serijala koji prema pozitivnim utiscima članova dobija sve veći značaj, a ističe potencijale Kluba kao spone između profesionalaca u Srbiji i Velikoj Britaniji i institucija i privatnog sektora u ove dve zemlje, ali i šire.

„Na kafi sa…“

Serija događaja „Na kafi sa…“ čiji je inicijator Srpski siti klub održava se od 2013. godine i do sada je organizovano devet gostovanja. Cilj serijala je da se članstvu Kluba i svim zainteresovanima predstave najuspešniji profesionalci iz Srbije koji rade u Velikoj Britaniji i Srbiji, kako bi se bolje upoznali sa trenutnim dešavanjima u oblasti iz koje dolaze. Dosadašnji učesnici su bili: Milica Delević, zamenica generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), novinarka Danica Vučenić, njegova ekselencija Ognjen Pribićević, ambasador Srbije u Velikoj Britaniji, Laza Kekić, regionalni direktor za centralnu i istočnu Evropu i direktor odeljenja za predviđanja i prognoze londonskog Ekonomist intelidžens junita (Economist Intelligence Unit), Dejvid Daus i Dejvid Veb, osnivači regionalne kompanije za korporativne komunikacije „Webb Dowse“ sa sedištem u Beogradu, Olja Bećković, novinarka i autorka „Utiska nedelje“, njegova ekselencija Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, i Žarko Trebješanin, renomirani psiholog.

O Srpskom siti klubu:

Srpski siti klub je nezavisna i nepolitička organizacija sa sedištem u Londonu stvorena da podstiče interese društva srpskih profesionalaca. Cilj naše organizacije je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da naprave karijeru u londonskom “sitiju”, a u poslednjih nekoliko godina i za one koji žele da se vrate u Srbiju.

Srpski siti klub je osnovan kasnih 90-ih od strane nekolicine naših entuzijasta zaposlenih u londonskim finansijskim institucijama. Njihova ideja je bila da ožive neformalan klub koji bi okupio mlade srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Od 2004. godine broj članova Kluba se neprestano uvećava i do danas je dostigao 1.800. Naši članovi su uglavnom locirani u Londonu gde rade u raznim delatnostima kao naučnici, doktori, bankari, inženjeri, predavači, državni službenici itd. u najpoznatijim britanskim i globalnim institucijama. Srpski siti klub je pokrenuo projekat “povratak stručnjaka” kroz koji omogućava srpskim profesionalcima da se vrate u Srbiju.

Share.

Comments are closed.