United Cloud uz Netflix, META-u i AMD na najznačajnijem događaju u striming industriji

0

United Cloud, regionalni centar za inovacije United Grupe, prva je kompanija iz regiona koja je učestovala na Streaming Media Connect-u, jednoj od najuticajnijih svetskih konferencija u industriji. Boban Kasalović, produkt menadžer iz United Cloud-a, na panelu o budućnosti striminga, razgovarao je sa predstavnicima svetskih giganata Netflix, META, i AMD-a.  Zajednički su zaključili da je promena korisničkih navika, posebno mlađih generacija, dovela LIVE striming na pijadestal TV industrije koji će sve više preuzimati primat od tradicionalnih sistema za distribuciju TV signala  i medijskog sadržaja do krajnjeg korisnika.

Mislim da je moja priča iz perspektive nekoga ko najviše radi na LIVE sadržajima, odnosno TV kanalima koji se emituju uživo za milionsku bazu korisnika istovremeno, najviše doprinela zaključcima panela. Sve što smo mi prošli za poslednjih sedam godina u United Cloudu razvijajući EON TV, veliko je iskustvo koje može biti korisno za kompanije kao što je Netflix koje tek ulaze u  fazu emitovanja sadržaja uživo“, kaže Boban Kasalović, United Cloud.

Kroz priču o razvoju TV kodeka kojima se Boban bavi, on je izneo očekivanja da i dalje AVC vidi kao vodeći kodek u industriji, ali izvesno je da će u dve do tri godine ostali kodeci u zbiru premašiti njegovo korišćenje.

Za razliku od Netflixa koji gotovo u potpunosti svoj biznis zasniva na emitovanju filmova i kontenta na Zahtev, kod nas je veći deo servisa okupiran emitovanjem TV kanala uživo. U tom smislu mi svakodnevno intezivno radimo na tome da u ograničenom periodu koje se meri sekundama postignemo video visokog kvaliteta za krajnje korisnike. Dodatno, naša perspektiva uključuje i infrastrukturu telko provajdera širom regiona koji koriste naše striming rešenje. Kako u svim tehnološkim rešenjima moramo da vodimo računa i o tim zahtevima, sve to ukupno nam daje bogato iskustvo i znanje u ovom segmentu”, dodaje Boban.

Jedan od najzanimljivijih delova diskusije odnosio se na primenu hardverskih akceleracija gde je dat osvrt na to da njihovom primenom ne samo da očekujemo lakšu implementaciju novih kodeka, već i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje, što je od velikog značaja za zelenu agendu koja postoji u okviru Evropske Unije.

Streaming Media Magazin organizuje najznačajnije događaje za striming i okuplja vodeće igrače u industriji. Uglavnom su bili usmereni na američko tržište ali se njihov uticaj intenzivno širi i na ostale delove sveta. Podsećamo, na panelu o budućnosti striminga sa temom “Bit Players: Koji video kodeci će zauzeti centralno mesto 2024. godine?” ostali sagovornici su bili Andrej Norkin, Istraživački naučnik za video algoritme iz Netflixa, Hasen Tmar, Tehnički program menadžer iz Mete, Šon Garden koji vodi video strategiju u AMDu, dok je moderator panela bio Tim Siglin, jedno od najpoznatijih lica u streaming industriji. 

United Cloud centar za inovacije razvija proizvode i usluge svetskog kvaliteta za telekomunikacione i medijske kompanije. Njegovih 350 stručnjaka radi na 13 proizvodnih linija iz 5 razvojnih centara u regionu. United Cloud-ova vodeća platforma TV 2.0, poznata širom sveta pod brendom EON TV, dostupna je na tržištima која broje  više od 40 miliona ljudi. United Cloud je deo United Grupe, vodećeg pružaoca komunikacionih i medijskih usluga u SEE.

Share.

Leave A Reply