UA Day konferencija u Beogradu: višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

0

Fondaciji ‘’Registar nacionalnog internet domena Srbije’’ (RNIDS) ukazana je čast da bude domaćin centralnog, krovnog Universal Acceptance (UA) Day 2024 koji će biti organizovan 28. marta 2024. godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, a koji će okupiti visoke zvaničnike međunarodnih i domaćih organizacija, inženjere, univerzitetske profesore, stručnjake za internet i razvoj softvera sa različitih delova sveta. Šta je to Univerzalna prihvatljivost i zašto nam je potrebna? Da li internet domeni i imejl adrese mogu da „govore“ još neki jezik osim engleskog, kada će i na koji način biti ukinute barijere zbog kojih internet još uvek ne pruža svim korisnicima globalno svoj pun kapacitet? Zašto je Univerzalna prihvatljivost šansa ne samo za društveni već i ekonomski razvoj, biće jedna od tema razgovora predstojećeg UA Day 2024.

Reč je o događaju koji se organizuje pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), u partnerstvu sa RNIDS-om i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG). Pored krovnog događaja čiji je grad domaćin Beograd, brojni događaji u sklopu obeležavanja Dana Univerzalne prihvatljivosti, koji su prošle godine okupili više 9400 učesnika, biće organizovani širom sveta od marta do kraja maja.

„Globalno usvajanje Univerzalne prihvatljivosti je od presudnog značaja za dostizanje inkluzivnijeg interneta za sledeću milijardu korisnika koji će pristupiti mreži”, kaže Sali Kosterton, v. d. predsednice i direktorke ICANN-a. „UA Day je važna prilika da se mobilizuje globalna internet zajednica i akteri iz tehničke zajednice koji mogu pomoći da Univerzalna prihvatljivost postane stvarnost”, ističe ona.

Univerzalna prihvatljivost (Universal Acceptance) je tehnički zahtev, ali i put ka digitalno inkluzivnijem i ravnopravnijem internetu koji svim korisnicima daje priliku da dožive punu socijalnu i ekonomsku moć interneta koristeći naziv domena ili imejl adresu koju izaberu u skladu sa svojim interesima, poslovanjem, kulturom, jezikom i pismom.

UA Day je događaj na kom se oblikuje budućnost interneta, kako za nas tako i za pokolenja koja dolaze, a činjenica da se održava u Beogradu izvanredna je prilika za lokalne stručnjake da se uključe u razgovore o globalnim tokovima. Tokom četiri panela biće razmatrani uspesi na implementaciji Univerzalne prihvatljivosti širom sveta, konkretna dostignuća i primeri, ali i izazovi koji se sreću na putu ka potpunoj višejezičnosti interneta, a biće održana i posebna tehnička radionica. Svoja iskustva i znanja podeliće učesnici iz Afrike, Evrope, Kine, Tajvana i naravno, Srbije.

Kompletna agenda događaja biće uskoro objavljena na veb-adresi uaday.rsUA Day stranici na veb-sajtu ICANN-a i UASG UA Day stranici. Prisustvo konferenciji se ne naplaćuje ali je zbog ograničenog broja mesta registracija učesnika obavezna na adresi uaday.rs.

Share.

Leave A Reply