Tri prepreke usvajanju AI-a

0

Bez obzira što se usvajanje veštačke inteligencije (AI) povećava, izazovi ostaju. Organizacije moraju da razumeju šta AI može, a šta ne može.  

Sve više organizacija usvaja AI. Prema Gartnerovom istraživanju “2019 CIO Agenda”, 14% CIO-a je već implementiralo AI, a 48% će implementirati 2019. ili do 2020. godine.

“Iako je usvajanje sve veće, neke organizacije i dalje postavljaju pitanje uticaja na poslovanje i benefita. Danas smo svedoci tri prepreke usvajanju AI”, kaže Brian Manusama, viši direktor analitičar u Gartneru.  

Prva barijera su veštine. Poslovni i IT lideri priznaju da će AI promeniti veštine potrebne za obavljanje AI poslova. U Gartnerovom Research Circle istraživanju, 56% anketiranih je reklo da će sticanje novih veština zahtevati da se rade i postojeći i novokreirani poslovi. 

Danas AI može da ocenjuje rendgenske zrake poput radiologa. Kako ova tehnologija napreduje izvan istraživačkih postavki, radiolozi će preusmeriti svoj fokus na konsultacije sa drugim lekarima o dijagnozi i tretmanu, lečenju bolesti, izvođenju usmeravanih medicinskih intervencija  i na raspravu o procedurama i rezultatima sa pacijentima.

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply