Svetski poznati fotograf daje 4 saveta za savršene fotografije telefonom

0

Masterclass fotografije, koji je nedavno organizovala kompanija Xiaomi, ugostio je brojne medije i influensere iz celog regiona, dok se u ulozi predavača našao svetski poznati fotograf Vladimir Milivojević Boogie, koji je tokom svoje duge karijere sarađivao sa globalnim brendovima, kao što su Gucci i Nike. Tokom masterclass-a učesnici su imali priliku da se upoznaju sa kamerom novih flagship uređaja iz Xiaomi serije 12 i da iz prve ruke otkriju savete i trikove za savršenu fotografiju.

Xiaomi 12 serija je definitivno gospodar svake scene, uz tri kamere koje imaju podjednako moćan senzor od čak 50 megapiksela Xiaomi ne pravi ni jedan jedini kompromis bilo da želite široki, ultra široki ili telemacro video. Bez obzira na to koju kameru koristite ili okruženje u kome se nalazite, možete snimati video snimke studijskog kvaliteta. Pomenuti sistem kamera ne pravi kompromis ni u drugim aspektima tako da sve tri kamere podržavaju noćni režim, HDR i 4K 60 fps video snimanje. A da nikako ne propustite brze pokrete tu je potpuno nova Xiaomi ProFocus tehnologija na novim Xiaomi 12 modelima koja koristi algoritam za učenje i praćenje predmeta kako bi se kamera fokusirala baš na ono što želite.

Napredna AI tehnologija je prisutna i pri noćnom snimanju. Uz pomoć algoritma i napredne tehnologije snimanja, video automatski osvetljava scenu i zadržava više detalja nego golim okom, čak i kada se snima u mraku, skoro kao da ste dodali filter za noćno gledanje na svoj telefon. Mogućnosti noćnog snimanja se takođe primećuju i u fotografiji gde noćni režim na svim kamerama može savladati složene kompozicije sa jako malo svetla. Čak je i tekstura kože lica osvetljena na zadivljujuće prirodan način sa uključenim portret noćnim režimom. A uz nadograđeni HDR i kontrolu svetla, Xiaomi 12 Pro može takođe slikati i sa samo 0.02 luxa svetlosti, nešto što je prava retkost u svetu mobilne fotografije.

U proteklih par godina, čini se da je vrednost dobre fotografije porasla višestruko. Fotografija je danas svojevrsni medij pomoću kog se komunicira i sve je više zaljubljenika u istu. Kako je jedan od važnih preduslova za dobre fotografije kvalitet kamere, mnogi smatraju da bez skupe opreme nije moguće napraviti istinski dobru fotku. Ipak, Vladimir Milivojević Boogie objašnjava da nije uvek od presudnog značaja uređaj kojim je nešto slikano. Evo nekoliko saveta koje je dao Boogie kako da uz pomoć vašeg mobilnog telefona napravite sliku nalik na svetski poznate časopise.

Uvek budite u potrazi za savršenom slikom

Za istinski dobru fotografiju, važno je da uvek budete u pripravnosti. Dobre prilike se nalaze svuda oko nas i veoma je važno da to prepoznate. To znači da uvek morate da imate svoj alat sa sobom, zaista nema izgovora da ga nemate. Takođe, morate na neki način da naučite da predvidite šta može da bude dobra scenografija, morate da gledate okolo i vidite gde može da se pojavi dobra fotografija. Na primer, ukoliko želite da uhvatite fotografiju nekoga dok hoda ka vama, morate misliti o pravom trenutku kada će slika izgledati najbolje.

Morate znati svoj alat

Bilo da je u pitanju kamera ili pametni telefon, morate biti jedno s njim. Važno je da znate prednosti i mane svog uređaja kako biste mogli da im se prilagodite maksimalno. Pre nego što uzmete nešto da fotografišete, važno je da se upoznate sa tim koji uglovi i osvetljenje najbolje izgledaju na vašem ekranu i koja su eventualna ograničenja koja vam kamera nameće. Kada se upoznate sa tim, fotografije će izgledati sjajno.

Budite strpljivi i spremni na učenje

Kao što ne možete očekivati da  čim krenete da trčite, istrčite ceo maraton, tako i kada krenete da se bavite fotografijom, morate da odvojite određeno vreme kako biste savladali sve tehnike. Zapamtite, talenat je važan, ali sam talenat nije dovoljan. Prvenstveno je bitno da upoznate svoj alat, ali i različite tehnike fotografisanja. Što duže budete radili, sve više ćete videti pomak.

Inspiracija je svuda oko nas

Nažalost, inspiracija funkcioniše tako da ste ili inspirisani ili niste. Inspiraciju možete pronaći svuda u svom okruženju. Ipak, ponekad može da se desi da izgubite inspiraciju, ali i tada je tajna da samo malo promenite svoje okruženje. Otputujte u drugu zemlju, nabavite novi komad opreme, novu kameru, novi pametni telefon, to može pomoći. Putovati je sjajno, idite na nova mesta, pogledajte kako drugi ljudi žive. Za dobru fotografiju inspiraciju možete pronaći svuda, samo je važno da pronađete pravu perspektivu kojom posmatrate stvari.

Zahvaljujući ekspanziji tehnologije danas je sa pametnim telefonima moguće napraviti sliku koja će izgledati kao da je slikana najboljim profesionalnim fotoaparatom. Kamere Xiaomi 12 uređaja donose Cinemagic efekat, zahvaljujući kom svaka fotografija izgleda poput slika poznatih fotografa i omogućuje svakome da postane umetnik. Iskoristite svoju inspiraciju na pravi način.

Share.

Leave A Reply