Svečano otvorena šesta “Fabrika znanja”: Najveća regionalna edukativna IT manifestacija okuplja 3.000 učenika

0

Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” u Podgorici obeležava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, danas je svečano otvorena šesta regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja” kompanije Comtrade.

Najveći regionalni događaj u regionu okupiće u naredna dva dana preko 3.000 učenika, studenata i profesora, koji će kroz dvodnevnu edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija. Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” obeležava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle.

1

Manifestaciju “Fabriku znanja” na Univerzitetu Donja Gorica svečano je otvorila ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr. Sanja Vlahović.

– Veliko je zadovoljstvo biti i ove godine na ovom mestu i sa nekim novim programima i idejama otvoriti još jednu “Fabriku znanja”. Deo našeg festivala “Dani nauke” koji, na najlepši mogući način, treba deci i mladima da približi nove tehnologije i šta sve one mogu da učine u životu i koliko su značajne. Dragi moji mladi i nove generacije koje dolazite ,potpuno smo svesni da će vaše ideje voditi ovaj sistem i državu u budućnosti. Potpuno smo svesni da bi vaše ideje došle do izražaja, mi smo ti koji u ovom vremenu moramo da vas podržimo. Jer, kao što znate, a mnogi su naučnici to potvrdili, nauka današnjice predstavlja tehnologiju budućnosti.  Nadam se da će “Fabrika znanja” omogućiti da vaše ideje i kreativnost dođu do izražaja. Da negde u sebi pronađete hrabrost da svoje ideje pretočite u stvarnost, jer danas živimo vizije onih koji su bili dovoljno hjrabri da svoje ideje pretoče u delo. Neka vaše ideje vode vaš put u budućnost. Neka vam vizija bude ideja vodilja i ne obazirite se na prepreke. Želim da živimo budućnost koju ćete vi kreirati i zato vam poklanjamo još jednu “Fabriku znanja” – izjavila je Sanja Vlahović.

2

Obraćajući se prisutnima na otvaranju, predsednik kompanije Comtrade, Veselin Jevrosimović, istakao je “Fabrika znanja” nastala sa idejom da je znanje glavna pokretačka snaga razvoja čitavog regiona.

– Kao što je poznato, Fabrika znanja je najveća regionalna edukativna IT manifestacija, a na ovogodišnjem okupljanju obeležićemo i značajan jubilej – 160 godina od rođenja velikana svetske nauke, Nikole Tesle. Teslino nasleđe je na mnogo načina još uvek aktuelno. I nije slučajno što ovogodišnja izložba u okviru Fabrike znanja ima naziv “Nikola Tesla – čovek budućnosti.” Svet i dalje čeka nove vizionare, a uz to, svi pokazatelji govore da globalne potrebe za IT stručnjacima nastavljaju da rastu. Zbog toga i Fabrika znanja gleda u budućnost. Ali, kao predsednik kompanije Comtrade koja posluje u celom svetu, znam da nije važno odakle se dolazi, već kuda se stremi. Uz talenat, obrazovanje i vrhunsku posvećenost, Comtrade-ovi stručnjaci razvili su revolucionarnu myRyanair booking and travel platformu koja otvara novo poglavlje u svetskoj avio-industriji. Američka softverska kompanija Citrix koristi našu SCOM monitoring tehnologiju, a povereno nam je i da unapredimo upravljanje ogromnim sistemom za skladištenje podataka u CERN-u. I sve ove uspehe postigli smo zahvaljujući IT stručnjacima koji su imali početke slične vašim. A najbolji savet koji na kraju mogu da vam uputim, jeste da počnete sa razmišljanjem o svojim budućim projektima – već danas – istakao je tom prilikom Veselin Jevrosimović.

3

U ime domaćina manifestacije, univerziteta Donja Gorica, učesnicima “Fabrike znanja” obratio se i rektor prof. dr. Veselin Vukotić.

4

– Imam utisak da je ove godine postavka Fabrike još bolja i za mlade prijemčivija, a i da interes raste. Saznanje koje nije pokrenuto iz srca je znanje bez duše, znanje bez karaktera, često destruktivno znanje. Ne zaboravite, svako od nas živi svoj autentičan život samo ako njegovo srce, njegova strast pokreće njegov um. Zato, divite se svim dostignućima koja ćete vidjeti i o kojima ćete čuti. UDG je upravo jedno žarište razbuktale mašte. Buđenje kreativnosti i ulaganje u razvoj karaktera naših studenata, u razvoj njihove ličnosti – to je vizija razvoja ovog Univerzita. Mi nastojimo da ne budemo reprint klasičnog Univerziteta, Univeziteta iz industrijskog doba. Što su teškoće i prepreke na putu do te nove vizije veće, to su i naši uspesi kada ih savladamo draži. A ništa ne razvija karakter, i pojedinca i institucije, kao hrabrost se oosvaja novo, uprkos preprekama i teškoćama koje neminovno stoje na tom putu. Uz zahvalnost ministarki Vlahović i gospodinu Jevrosimoviću moja poruka svima je: Hvatajte svoju budućnost, kao što je Tesla hvatao munje i gromove – izjavio je prof. dr. Veselin Vukotić.

5

Od začetka projekta 2009. godine do danas, kroz pogone “Fabrike znanja” prošlo je preko 17.000 mladih.

“ Fabrika znanja 2016” baviće se raznovrsnom tematikom iz oblasti IT-ja, sa akcentom na kreativne i edukativne sadržaje. Učesnici će moći da se upoznaju sa veštinama programiranja, tehnikom izrade Android aplikacija, novim internet profesijama i pojmovima kao što su “online monetizacija” i “Internet of things”.

Tema ovogodišnje izložbe u okviru “Fabrike znanja” je “Nikola Tesla-Čovek budućnosti.” Godišnjica rođenja čoveka za koga mnogi kažu da je “izumeo 20. vek” je ujedno i prilika da se mladim ljudima uputi poruka da su talenat, obrazovanje, upornost i hrabrost okosnica uspeha ne samo u nauci, već i u svakodnevnom životu. Posetioci izložbe, koja se organizuje uz podršku i garanciju beogradskog Muzeja Nikole Tesle, upoznaće se sa Teslinim najznačajnijim izumima sa kraja 19. i početka 20. veka, kao i njihovom današnjom upotrebom. Cilj izložbe je da se učenicima osnovnih i srednjih škola na razumljiv način ukaže na univerzalnost Teslinih ideja i patenata koji su i dan danas neprevaziđeni. Na izložbi će biti prikazani rani modeli motora i transformatora iz zbirke Muzeja Nikole Tesle, kao i ilustracije savremenih predmeta, mašina i tehnologija koje sadrže izume ovog velikog naučnika.

Projekat virtuelne realnosti “Doživi Teslu” predstavljen je kao dodatni sadržaj u okviru izložbene postavke. Idejni tvorac projekta je kompanija Digital Mind, dok je realizaciju podržala agencija Direct Media. Zahvaljujući najmodernijim tehnologijama i radu inovativnog srpskog tima, posetioci će dobiti jedinstvenu priliku da “se sastanu” sa Teslom u hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, u laboratoriji u Kolorado Springsu, ali i u sobi hotela “New Yorker”, u kome je poznati naučnik proveo svoje poslednje dane.

6

Ovogodišnja “Fabrika znanja” stavlja težište na podsticaj inovativnih ideja i preduzetničkog duha među mladima. U skladu sa navedenim ciljem, kompanija Comtrade i “Fabrika znanja 2016” raspisali su konkurs za najbolju ostvarljivu poslovnu ideju – “Right Click 2016”. Rezultati konkursa proglašeni su danas, a prvoplasirani učesnik je student Ivan Vukićević, koji je osmislio Web portal za društvenu angažovanost timova u rešavanju nekog konkretnog društvenog problema.  Kao nagradu dobio je diploma i Tesla televizor.

Ostala odabrana rešenja imaju šansu da budu realizovana u praksi. Na konkurs je trebalo slati ideje, odnosno rešenja čija će primena doprineti kvalitetu života u lokalnoj zajednici. Primeri takvih rešenja su SMS i web servisi, portali, društvene mreže ili aplikacije za mobilne telefone. Na ovaj način manifestacija “Fabrika znanja” i kompanija Comtrade žele da podrže mlade talente, ali i razvoj lokalnih razjednica uz primenu moderne tehnologije.

7

Za više informacija o projektu “Fabrika znanja”, posetite zvaničnu veb stranicu www.fabrikaznanja.com.

Share.

Comments are closed.