Superklasteri vam pružaju znanje i kapital

0

Superklaster predstavlja dugoročni model saradnje, čiji je cilj zajednički rad na razvoju tehnoloških inovacija. Kako i na koji način superklaster može pomoći preduzetnicima, startapima i svima koji sa njima sarađuju, pojasnili su Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira ICT huba i Nikola Stanišić, osnivač i direktor kompanije Šumska tajna u osmoj epizodi podkasta „Naša mreža“.

Superklaster je udruženje koje okuplja subjekte različitih delatnosti, u odnosu na tradicionalne klastere koji okupljaju privredne kompanije iz iste industrijske grane. Superklasteri okupljaju predstavnike privrede, zajedno sa naučnim institutima i univerzitetima, startapima, investitorima i specijalizovanim kompanijama podrške.

„Kroz njihovu međusobnu saradnju povezuju se u oblastima tehnoloških inovacija. Na taj način svako od njih daje svoj doprinos u onome što najbolje radi. Ljudi su izuzetno otvoreni za saradnju i znamo da želja i energija za realizacuju ovakvih projekata postoje”, istakla je Aleksandra Popović iz ICT huba.

Priključivanje superklasteru omogućeno je i privrednicima koji imaju izgrađeno poverenje i odnose sa svojim poslovnim partnerima, jer se na taj način može ubrzati njihov rad. Takođe, mogu se priključiti i preduzetnici koji imaju ideju sa kim bi sarađivali i na koji način. Podrška koju pružaju superklasteri obuhvata postavljanje strategije, definisanje ciljeva, postavljanje organizacione strukture i realizaciju predloženog plana aktivnosti. Dragoceni su znanje i iskustvo koje svi činioci superklastera dobijaju jedni od drugih.

„Mi kroz prijavu i ulazak u klastere pokušavamo da razvijemo jedan potpuno inovativan proizvod. Na početku uglavnom nemate neophodno znanje i kapital, a to je početnicima najvažnije. Upravo je to ono što vam superklaster omogućava”, objasnio je Nikola Stanišić iz Šumske tajne.

Superklasteri su idealno rešenje kada ne postoji mogućnost ulaganja u razvoj novih proizvoda. Kroz njih se inovativnim idejama proizvodi plasiraju postojećim i novim kupcima. Superklasteri vrednuju i doprinos, novine i održivost samih projekata. Zato i ne čudi što su uspešni širom sveta u zemljama poput Kanade, Norveške i Kostarike. Ipak, domaći superklasteri neće kopirati postojeća rešenja, već će uvažiti specifičnosti našeg tržišta i regiona, zaključeno je u podkastu „Naša mreža“.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici u razgovoru sa Zoranom Stanojevićem će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu je dostupan na aplikaciji i veb-sajtu nasamreza.rs, dok je audio format zastupljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

Share.

Leave A Reply