Štednja energije: Energetski efikasna i pametna zgrada

0

Koncept pametne zgrade podrazumeva efikasno i pre svega jednostavno upravljanje raspoloživim resursima. Kontrola svih parametara obavlja se daljinskim putem – korisnik iz svoje fotelje, ili dok se nalazi van stana, može da upravlja električnim uređajima, grejanjem, osvetljenjem, muzikom…

Pametna zgrada je koncept modernog domaćinstva i življenja u njemu. Zgrada je pametna jer se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu ukućana, a pri tom ostvaruje energetske uštede. To je sistem kućne automatike, maksimalno jednostavan za korišćenje i održavanje. Smisao naprednih tehnoloških rešenja koje se primenjuju u pametnoj zgradi ogleda se u povećanju kvaliteta stanovanja i uštedi energetskih resursa neophodnih za život. To je koncept koji se zasniva na potrebi savremene porodice da što kvalitetnije i sadržajnije provede, na žalost sve kratkotrajnije zajedničke trenutke i slobodno vreme u svom domu.

Koncept pametne zgrade podrazumeva izgradnju i prisustvo svesti o potrebi za pažljivim i racionalnim iskorišćavanjem energetskih resursa. Njihova ekonomska cena stalno raste, a globalna raspoloživost se stalno smanjuje. Stoga je prevashodni zadatak kućne automatike u pametnoj zgradi zadovoljenje potrebe za kvalitetnijim životom savremenog domaćinstva, uz znatne energetske uštede. Sistemi koji sačinjavaju pametnu zgradu potpuno su otvoreni za eventualne dalje nadogradnje, prilagođavanja i reprogramiranja. Tako uvek obezbeđuju maksimalan stepen iskorišćenja resursa čime se ostvaruje optimalan odnos između cene i korisnosti sistema.

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply