Srbija ne zaostaje u digitalizaciji finansijskih usluga

0

Našim građanima na raspolaganju stoje mnoge savremene opcije koje im olakšavaju kontakt sa bankama

Aleksandar Marinković, Country Leader kompanije ASEE, jedne od najvećih IT grupacija u jugoistočnoj Evropi, izjavio je danas za Tanjug da Srbija ne zaostaje u digitalizaciji bankarskog sektora u odnosu na region i da su našim građanima na raspolaganju mnoge savremene opcije koje im olakšavaju kontakt sa bankama.

“Bankarski sektor je u poslednjih nekoliko godina ponudio brojne digitalne servise građanima. Sa preko 3,5 miliona korisnika, danas je mobilno bankarstvo postalo standardna usluga. Putem m-banking aplikacija u toku 2022. godine izvršeno je oko 25% više plaćanja nego u 2021. godini. Ugovaranje gotovinskih kredita i otvaranje platnih računa takođe beleže značajan rast.  Prošle godine je čak preko 20.000 ugovora zaključeno uz primenu video-identifikacije korisnika. Na osnovu regionalnog iskustva ASEE Grupe, mogu reći da ne zaostajemo za zemljama u regionu u pogledu digitalizacije bankarskog sektora. Sa tehnološkog aspekta, spremni smo da podržimo i dolazeći koncept takozvanog `otvorenog bankarstva`, koji će omogućiti integraciju trećih strana sa bankarskim sistemima i time dodatno unaprediti korisničko iskustvo klijenata”, rekao je Marinković. 

On je takođe istakao da je veštačka inteligencija našla svoju primenu u bankarskom sektoru i da će ulaganja u ove inteligentne softvere nastaviti da rastu.

  • Veštačka inteligencija u finansijskim institucijama se trenutno prevashodno primenjuje za otkrivanje prevara i potencijalno sumnjivih transakcija, kao i za personalizaciju pristupa klijentima. Danas imamo čet botove sa kojima možemo komunicirati u bilo koje vreme i od kojih možemo dobiti trenutnu korisničku podršku i pomoć. U budućnosti će nam biti na raspolaganju virtuelni finansijski asistenti koji će integrisati inteligentna rešenja za upravljanje finansijama.

Marinković je na panelu „Sigurnija digitalna budućnost za finansijske institucije – novi pravci razvoja u uslovima ekonomske krize“ na Kopaonik Biznis Forumu takođe naveo da je sajber bezbednost jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava ceo svet, pa i naša zemlja.

  • Zbog lakog pristupa novcu i ličnim podacima, finansijski sistem je jedan od najugroženijih. Dominantan oblik sajber kriminala u bankarstvu je fišing i građani moraju biti na stalnom oprezu kako ne bi postali žrtve ove vrste prevara. Pristup rastućem problemu sajber bezbednosti mora biti strateški, uz ulaganje u najnovije tehnologije i zapošljavanje stručnih profesionalaca radi zaštite sistema i podataka klijenata, dodao je.

Aleksandar Marinković je zaključio da svi moramo biti svesni svoje uloge kada je u pitanju sajber bezbednost i naglasio da je domaćem tržištu neophodna edukacija u cilju razvoja boljeg digitalnog imuniteta i izgradnje odgovornog digitalnog društva.

Share.

Leave A Reply