Solarne elektrane: Značajni “zeleni” kilovati

0

Tehnologija koja nam omogućava da iskoristimo sunčevu svetlost kao najčistiji izvor energije intenzivnije je razvijana osamdesetih godina prošlog veka. Danas predstavlja dominantu razvojnu tehnologiju u gotovo svim razvijenim zemljama sveta. Cene komponenata koje čine solarnu elektranu su se veoma smanjile, a njihove tehničke karakteristike su se drastično poboljšale. Naša država je zakonskim propisima, kao i subvencijom, regulisala otkup “zelenih kilovata”, te je time napravljen značajan korak u susret potencijalnim investitorima koji bi ulaganjem u solarnu elektranu postali deo svetske porodice proizvođača čiste i ekološki održive energije.

Životni vek solarne elektrane se kreće između 25 i 30 godina, a ukoliko se sve dobro projektuje, optimizuje i izvede, investicija se isplaćuje u roku od sedam do osam godina. Godišnji profit u odnosu na osnovni ulog se kreće od 1014 %.

Prihod od vremena potpune otplate investicije pa do kraja veka trajanja fotonaponske elektrane je znatan i predstavlja čist profit!

Solarna elektrana se može instalirati na krov, može biti zamena krova ili se postaviti na zemljištu…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply