Slovenački projekat za pametne vinograde pobednik je ovogodišnjeg SAP HCP Challenge takmičenja

0

Pametni vinogradi, pametni automobili i pametna skladišta su tri najbolje ideje kroz koje je demonstrirano korišćenje SAP HANA Cloud platforme i njih jenagradio žiri u finalu HCP Challenge takmičenja za startapove za region Centralne i Istočne Evrope u Bratislavi krajem novembra.

Glavni pobednik je eVineyard, projekat iz Slovenije. Njihovo rešenje unosi tehnologiju direktno u vinograd, a uzgajivači mogu da koriste bilo koji uređaj u svog traktora da popunjavaju papirologiju. Uzgajivači će imati neposredan uvid u stanje na terenu, tako da nema nagađanja oko pitanja kada treba da se navodnjava ili tretira vinova loza.

„Prijavili smo se jer smo videli veliku priliku da uđemo na tržište pomoću SAP-a“, rekao je Matic Šerc, tehnički direktor u eVineyard startapu. „Ceo proces je prošao prilično lako za nas, prijavili smo se i bili odabrani. To što smo bili među finalistima bilo je veoma pozitivno iznenađenje. veoma smo srećni i radujemo se saradnji sa kompanijom SAP i kreiranjuaplikacije na SAP HANA Cloud platformi.“

Slovenačka kompanija bila je jedna od tri pobednika. Pored nje, nagrađene su i poljske startap kompanije – FindWiz sa rešenjem u realnom vremenu koje se tiče upravljanja inventarom i SmartCar sa rešenjem za bolje upravljanje i optimizaciju auto flotama ili zgradama.

Sva tri projekta mogu da iskoriste mogućnosti Cloud platforme za svoje projekte, a takođe su potvrdili značaj  interneta stvari i dodatno potvrdili opravdanost plana kompanije SAP da investira 2 milijarde dolara u IoT.

„Zamislite da sedite na plaži sa svojim laptopom ili pametnim telefonom i želite da razvijate svoju aplikaciju. To je itekako moguće jer imate sve što vam je potrebno u Cloud-u. HANA Cloud platforma je opremljena svim alatima“, rekao je Ričard Guga, direktor kompanije SAP u Slovačkoj. „Mogućnosti koje obezbeđuje HCP su pomogle prošlogodišnjim pobednicima da od prototipa stignu do gotove aplikacije i potpišu velike godišnje ugovore. HCP Challenge omogućava takmičarima da pomoću SAP tehnologije ostvare svoje snove“, dodao je gospodin Guga na obraćanju finalistima.

Svi pobednici će dobiti neophodne alate kako bi svoje ideje pretočili u realan posao odnosno konkretno primenljivo rešenje na međunardonom nivou. Dobiće besplatan godišnji pristup najinovativnijoj SAP tehnologiji, HANA Cloud platformi. Takođe će dobiti podršku u vidu saveta od SAP eksperata i pristup bazi od preko 300.000 SAP korisnika. Pored toga, pobednik će imati mogućnost da učestvuje na SAP Forumima u 2017. godini i da predstavlja svoje rešenje SAP partnerima i korisnicima.

„Srećni smo što smo imali toliko dobrih projekata u finalu HCP Challenge takmičenja“, rekao je Simon Kaluža, direktor kompanije SAP za Centralnu i Istočnu Evropu. „Iako su svi ponudili vrlo dobra pametna rešenja, uočili smo mogućnost za poboljšanje u poslovnom smislu. Zato ćemo pobednicima pomoći sa poslovne strane kako bi došli do sledeće faze.”

Share.

Comments are closed.