SIM puni 30 godina

0

Pre 30 godina, Giesecke+Devrient (G+D) isporučio je prvu komercijalnu SIM karticu na svetu telekomunikacionoj kompaniji u Finskoj. U to vreme, retko ko je mogao da zamisli kakav će uspeh postići ova pametna kartica. Međutim, rast se tu nije zaustavio – dalje inovacije su na pomolu i priča o uspehu će se nastaviti. IoT sektor posebno ubrzano pokreće evoluciju SIM kartice.

SIM kartica povezuje svet i bezbedno čuva podatke – ova osnovna postavka se nije promenila u poslednjih 30 godina, iako je opseg funkcija značajno porastao. SIM ostaje jedinstveno rešenje koje se sastoji od mikroprocesorskog čipa i operativnog sistema koji obezbeđuje siguran pristup mobilnoj mreži.

Od mikro do nano

Osnovne tehnologije SIM kartice razvijene su mnogo pre lansiranja na tržište: G+D je odigrao odlučujuću ulogu u tome, podnoseći 1968. godine prvi patent za pametne kartice. Godine 1989. konačno su definisani plug-inovi i standardizovane izmenljive SIM kartice – opet sa G+D koji tu igraju glavnu ulogu. Kompanija je isporučila prvu komercijalnu SIM karticu 1991. godine finskom GSM operateru Elisa (tada Radiolinja), otprilike veličine kreditne kartice sa koje je mogao da se izvuče odgovarajući plug-in, u zavisnosti od dimenzije SIM slota u uređaj. Još jedna važna prekretnica nastupila je krajem 1990. godine sa objavljivanjem standarda SIM Toolkit, koji je dodatno omogućio implementaciju aplikacija za mobilno bankarstvo ili informacione usluge. Razvoj SIM kartice je uspeo da ponudi još manje veličine kartica – od mikro do nano SIM kartica.

Godina 2012. je promenila igru sa uvođenjem eSIM tehnologije. Mogućnost jednostavnog preuzimanja SIM profila na uređaj otvara potpuno nove mogućnosti za digitalizaciju i optimizaciju logistike. Generički SIM modul, takozvani eUICC (Embedded Universal Integrated Circuit Card), trajno je instaliran u uređaj kao čip. Personalizacija se dešava na daljinu pružanjem podataka mrežnih operatera putem mobilnih komunikacija ili VLAN-a. Sve više proizvođača pametnih telefona, tableta i pametnih satova sada opremaju svoje uređaje eSIM tehnologijom.

Čak i sada, razvoj ide napred: G+D radi na novim rešenjima, posebno u oblasti primene Interneta stvari (IoT), koji se brzo razvija. Da bi se osiguralo da se ogroman broj uređaja u oblasti interneta stvari – koji se takođe naziva „ masovni IoT “– može uspešno koristiti, ključna su tri osnovna svojstva: autentičnost podataka, zaštita podataka i bezbednost sistema. Trenutno nema načina da zaobiđete eSIM-ove ili eUICC-ove. Oni ispunjavaju sve neophodne kriterijume od ključne važnosti za poslovanje, od daljinske administracije do obezbeđivanja integriteta svih uređaja i prenetih podataka.

Integrisane SIM kartice

Paralelno, eSIM tehnologija nastavlja da se razvija u oblasti iUICC (Integrated Universal Integrated Circuit Cards), takođe poznate kao integrisane SIM kartice. Za G+D, takvi integrisani SIM-ovi predstavljaju važan fokus istraživanja i razvoja. iUICC je element otporan na neovlašćeno korišćenje (TRE) unutar SoC-a (sistem-na-čipu). Na taj način, SIM više nije namenski hardverski modul, već izolovana hardverska komponenta u kombinaciji sa čipsetom osnovnog opsega da bi se formirao jedan modul za povezivanje. Kao najnovija evolucija SIM kartice, iUICC nudi ogroman potencijal i brojne prednosti za IoT industriju. Zbog svog malog otiska i male potrošnje energije, to je obećavajuće rešenje za povezivanje „sve u jednom“, posebno za mreže širokog opsega male snage (LPVAN), koje su sinonim za širok domet, nisku potrošnju energije i podnošljive operativne troškove.

Integrisane SIM kartice će se verovatno u početku koristiti samo u bazičnim aplikacijama, prvenstveno u malim, jednostavnim IoT uređajima. Ne očekuje se široka upotreba nekoliko godina, ali G+D će nastaviti da aktivno pokreće ovaj razvoj sa rešenjima.

„G+D je igrao ključnu ulogu u SIM karticama u smislu razvoja, tehnologije i upravljanja. Uvek smo verovali u visok potencijal SIM-a, a razvoj je pokazao da smo u pravu. Aplikacije koje su se pre samo nekoliko godina činile nezamislivim – kao što su digitalni ključevi automobila ili povezana vožnja ¬– su sada stvarnost. I razvoj se ne zaustavlja. Posebno u IoT sektoru, SIM tehnologija će nastaviti svoj put ka uspehu nesmanjeno, uz tehnološku podršku G+D“ naglašava Carsten Arens, izvršni direktor Mobile Security u G+D.

Share.

Leave A Reply