SES ASTRA je nedavno postala član Ultra HDTV foruma

0

Kompanije Ceska Televize, RTVS i Ceske Radiokomunikace počinju probno emitovanje svog ultra hd sadržaja preko Astra 3b satelita u Češkoj i Slovačkoj.

Luksemburg, 15. decembar 2014 – Kompanije SES S.A. (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg Stock Exchange pod oznakom SESG), Ceska Televize (CT), RTVS i Ceske Radiokomunikace najavile su da će početi sa probnim emitovanjem Ultra HD sadržaja preko satelita kompanije SES, ASTRA 3B.

Češki javni TV provajder CT i slovački javni servis RTVS, u saradnji sa vodećim češkim provajderom digitalne infrastrukture, Ceske Radiokomunikace, predvode prvo Ultra HD probno emitovanje preko satelita ASTRA 3B, na poziciji 23,5 stepeni istočno.

CT, RTVS, Ceske Radiokomunikace, i druge vodeće emiterske kompanije u Češkoj i Slovačkoj, deo su Ultra HDTV foruma. Ovaj forum je osnovan u oktobru 2013. godine  i njegov osnovni zadatak je da prati  proizvodnju i distribuciju Ultra HD sadržaja u Češkoj i Slovačkoj. SES Astra je nedavno postala član Ultra HDTV foruma.

„SES ASTRA je bila na čelu novih tehnologija emitovanja  od pojavljivanja digitalnih DTH usluga u Evropi 1996. i HDTV 2005. godine. Imamo obavezu da, u saradnji sa partnerima iz industrije, stvaramo okruženje i sistem za razvoj Ultra HD i raduje nas činjenica da su javni emiteri u Slovačkoj i Češkoj Republici spremni da omoguće neverovatno i sveprožimajuće vizuelno iskustvo preko satelita“, rekao je Martin Ornass-Kubacki, potpredsednik i regionalni direktor u kompaniji SES Astra za centralnu i istočnu Evropu.

„Ceska Televize veruje da će prihvatanje UltraHD rezolucije emitovanja biti mnogo brže od HD-a i uverena je da će se to uskoro desiti u Češkoj Republici. Raduje nas što smo u prilici da sarađujemo sa kompanijom SES i što imamo mogućnost da uradimo to Ultra HD probno emitovanje. Takođe nas raduje činjenica da je SES Astra pristupila aktivnostima Ultra HDTV foruma“, izjavio je Ivo Ferkl, tehnički direktor Ceska Televize.

„Budući da smo produkciju i emitovanje svih TV emisija radili u HD standardu, RTVS želi da ostanemo trendseteri u Ultra HD emitovanju i da se pozicioniramo kao lider u tehničkim inovacijama. Kao prvi korak, nudićemo, zajedno sa svojim partnerima, naš Ultra HD sadržaj preko ASTRA satelita“, rekao je Václav Mika, generalni direktor RTVS servisa.

„Ceske Radiokomunikace je zadovoljstvo što radi sa strateškim industrijskim partnerima – češkim i slovačkim javnim emiterima i kompanijom SES – na razvoju Ultra HD okruženja i da imamo ulogu u definisanju okvira televizije budućnosti“,  rekao je Martin Gebauer, generalni direktor, Ceske Radiokomunikace.

Ultra HD je danas najkvalitetniji način emitovanja i nudi četiri puta veću rezoluciju od današnjeg HDTV standarda. Ovo znači više uzbuđenja pri praćenju sportskih događaja i ubedljiviji doživljaj prilikom gledanja filmova i dokumentaraca.  SES je napravio prvu demonstraciju Ultra HD emotivanja na sajmu IBC 2012. godine i u aprilu 2013, kada je prezentovao Ultra HD tehnologiju na komercijalno izvodljiv način korišćenjem HEVC standarda.

Ultra HD demo kanal – parametri za prijem FTA kanala:

Astra 3B @23.5 East

Transponder 3.204

11,778.050 MHz

Vertical polarization

27.5 Mb/s

QPSK

FEC 9/10

Service ID: 5390

Service Name: test UHD Forum

Share.

Leave A Reply