Sertifikovano 250 nastavnika informatike za evropske ECDL standarde informatičkog obrazovanja

0

Dana 18.03.2015. u zadužbini velikog dobrotvora srpske prosvete, Ilije M. Kolarca, održana je konferencija i seminar o upotrebi evropskih standarda u informatičkom obrazovanju Srbije.

Konferenciju je otvorio Đorđe Dukić, potpredsednik Evropskog saveta ICT (CEPIS) prezentirajući video izjave predsednika Evropske komisije, zatim komesara Digitalne agende za Evropu, mnogih ministara i visokih predstavnika prosvete iz zemalja u okruženju, istakavši činjenice da Srbija u ovom pogledu i pored dobrih rezultata postignutih u protekloj godini, ipak značajno zaostaje za okruženjem a još više za razvijenim zemljama članicama EU.

Primere najbolje prakse započeo je potpukovnik Žikica Milinković prezentirajući iskustva primene ECDL-a u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane u kome je čak više od 7000 zaposlenih do sada sertifikovalo svoje informatičko znanje. Potom je Snežana Antonijević, o aktivnostima Centra za stručno usavršavanje, Služba za upravljanje kadrovima, Vlade Republike Srbije, prezentirala pilot projekt 40 ECDL obuka zaposlenih u Vladi Srbije održan decembra prošle godine po ON LINE sistemu za obučavanje i kontrolu postignutog znanja, da bi na kraju Aleksandar Milovanović, načelnik Odeljenja za računarsku podršku Poreske uprave, prezentirano iskustva sa primenom ECDL online obuke i sertifikacije u uslovima hitne intervencije kod velikog broja zaposlenih.

Prvi deo konferencije zaključio je Sava Savić, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prezentirajući aktivnosti ovog ministarstva u daljem razvoju ideje podizanja digitalne pismenosti stanovnika ali i planove edukacije nastavnika.

Obuku prisutnih profesora i nastavnika za primenu evropskih ECDL standarda u obrazovanju, započela je Bojana Satarić, profesor informatike, otvorivši pitanje “Standardizacije kao način rešavanja problema” kojim su postavljeni jasni temelji potrebe evropski priznatih merila za uniformno  izražavanje ishoda obrazovanja.

Andrija Tošić, profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Valjeva, Dragana Vasić, direktor Treće Beogradske gimnazije i Jasna Ristić, profesor Elektrotehničke škole Nikola Tesla govorili su o primeni evropskih ECDL standarda za sertifikaciju nastavnih planova visokog obrazovanja, o pozitivnim rezultatima ECDL akreditovanih seminara Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja kao i o ECDL samostalnim sertifikacijama nastavnog osoblja škole.

Objasnivši detaljno način obuke i sertifikacije u uslovima online rada, Vladan Stevanović iz firme EBC, podvukao je ogromne prednosti učenja na daljinu, veliku ekonomičnost ali i fleksibilnost koju ovaj sistem pruža potrebama kandidata. Ovlašćeni ECDL online instruktor, Jovan Aleksić, obavio je praktičnu obuka ispitivača za komunikaciju sa sistemom i izvođenje online testiranja, čime su konačno stečeni uslovi da prisutni nastavnici dobiju punovažne potvrde od ECDL regionalne kancelarije iz Beograda, o osposobljenosti za sprovođenje i kontrolu ECDL sertifikacija u svom okruženju, što je uz brojku od 250 sertifikovanih profesora, najveći ikad zabeleženi rezultat u pravcu evro integracija na polju informatičke edukacije.

Share.

Comments are closed.