Samsung lansirao Home Hub, centralni uređaj za upravljanje pametnom kućom

0

Najnoviji uređaj dolazi u obliku praktičnog tableta, a pokreće ga SmartThings aplikacija i veštačka inteligencija za personalizirano i povezano korisničko iskustvo

Kompanija Samsung Electronics je na međunarodnom sajmu CES 2022 predstavila Samsung Home Hub, novi sistem za upravljanje kućnim uređajima putem jednog inovativnog ekrana na dodir u obliku 8,4-inčnog tableta s postoljem. Novi Home Hub omogućava brzi pristup povezanim kućnim uređajima i uslugama na personalizovani način, a donosi poboljšani nivo povezanosti, implementaciju veštačke inteligencije kao i mogućnosti aplikacije SmartThings za automatsko kreiranje rešenja u pametnoj kući.

Pomoću Home Hub uređaja cela porodica može da efikasnije obavlja kućne poslove pomoću intuitivnog interfejsa kome svako može pristupiti. Zbog svoje inovativnosti, Samsung Home Hub je dobitnik CES Nagrade za inovativnost (Innovation Award) još pre održanog sajma.

“Samsung Home Hub donosi povezanost unutar pametne kuće kao nikad do sada, čime svakodnevni život postaje jednostavniji. Home hub za korisnike nudi personalizirano iskustvo pamteći preferencije i postavke kućnih uređaja u pametnoj kući, dok intuitivni interfejs omogućava svakom članu domaćinstva da svoje kućne poslove obavlja brzo i efikasno”, izjavila je Hyesoon Yang, potpredsednica i direktorka odeljenja za korisničko iskustvo sektora za kućne aparate Samsung Electronics.

Široka povezanost

Samsung Home Hub donosi funkcije koje korisnicima omogućavaju ne samo upravljanje kućnim uređajima unutar pametne kuće, nego i dnevne rutine, kao i popisa kućnih poslova koje članovi domaćinstva treba da  obave. Home Hub se može povezati sa bilo kojim uređajem unutar SmartThings ekosistema, uključujući pametne kućne uređaje koje je proizveo Samsung. Najavljene su i dodatne mogućnosti povezivanja sa ostalim uređajima pametne kuće, poput upravljanja svetlima ili sistemom zaključavanja vrata.

Personalizirano iskustvo

Prvi put dosad, Samsung Home Hub donosi oblik korisničkog interfejsa koji pomoću veštačke inteligencije i SmartThings aplikacije pruža ujedinjeno upravljanje pametnom kućom u jednom praktičnom uređaju kao što je tablet. Kategorije softverskih usluga koje donosi SmartThings uključuju rešenja za kuvanje, sređivanje veša, kućne ljubimce, vazduh, energiju i tzv. Home Care Wizard za brigu o celom domu. Korisnik može da upravlja interfejsom glasovnim naredbama pomoću glasovnog asistenta Bixby, gde kvalitetan sistem mikrofona omogućava davanje naredbi na veće udaljenosti unutar kuće.

Recimo, korisnik može da iskoristi mogućnosti aplikacije tokom kuvanja za planiranje i kupovinu sastojaka i pripremu obroka pomoću™Family Hub usluge. Kada je vreme za pranje odeće, Home Hub se može povezati sa Samsung Bespoke mašinama i sušilicama za veš za automatsko postavljanje programa pranja, ne samo u odnosu na korisnikove preferencije, nego i na spoljne uslove. Isto tako, pomoću pametne kamere na Bespoke Jet Bot AI+ robotskom usisivaču korisnik može da proveri šta trenutno radi kućni ljubimac i pomoću SmartThings usluga prilagodi uslove u kući poput klimatizacije kako bi mu boravak bio prijatniji. Takođe, pomoću Home Huba klimatizacija kuće odvija se automatski prema kontinuirano analiziranim zahtevima, a korisnik može i da optimizije svoju potrošnju energije zahvaljujući analizi korišćenja koja uključuje dodatne opcije za uštedu energije. Ono što svakako treba istaći su i mogućnost SmartThings Home Care Wizard usluge koja kontinuirano proverava stanje kućanih uređaja i obaveštava korisnika o potencijalnim kvarovima, potrebnoj zameni delova i koracima koje je potrebno preduzeti.

Održivost kao deo pametne kuće

U sklopu CES 2022 sajma, Samsung je kao kompanija najavila ubrzanje razvoja održivih rešenja u oblasti kućnih uređaja. U tom pogledu, Samsung je najavio i saradnju s kompanijama poput američke kompanije za odeću Patagonia kako bi se smanjio uticaj mikroplastike na okolinu, kao i s firmom Q CELLS koja je rezultirala Zero Energy Home Integration karakteristikom unutar SmartThings aplikacije, koja omogućava upravljanje energijom dobijenom iz solarnih panela. Osim toga, Samsung je najavio povećanje udela reciklirane plastike u proizvodnji kućnih uređaja sa trenutnih 5 na 30% u 2024. godini. U perspektivi, to predstavlja povećanje sa 25.000 tona korišćene reciklirane plastike na 158.000. Dodatno, Samsung je razvio i posebnu polipropilensku recikliranu plastiku za bubnjeve svojih veš mašina koja je mnogo izdržljivija nego pre, a najavljeno je i proširenje programa poznatih ekoloških pakovanja i na druge kućne uređaje.  

Za kraj, Samsung je najavio i svoje pridruživanje Savezu za kućno povezivanje (HCA – Home Connectivity Alliance) s ostalim vodećim proizvođačima u oblasti rešenja za pametne kuće, čiji je cilj promocija interoperabilnosti i veće sigurnosti.

Samsung Home Hub bit će globalno dostupan nakon službenog lansiranja na korejskom tržištu u martu.

Share.

Leave A Reply