Rezultati istraživanja EY Preduzetnički barometar i novi ciklus programa EY Preduzetnik godine 2017 u Srbiji

0

Prema rezultatima studije EY Preduzetnički barometar u kojoj je učestvovalo 107 srpskih preduzetnika, može se zaključiti da su muškarci, koji su činili 79 odsto ispitanika, skloniji ulasku u preduzetništvo od žena. Iako postoje brojni primeri poznatih preduzetnika koji nisu završili formalno obrazovanje, studija pokazuje da je 85 odsto njih visoko obrazovano u Srbiji.

Kompanije koje ovi preduzetnici vode u proseku zapošljavaju 120 ljudi, a svoje poslovanje započeli su relativno mladi – sa 30 godina u proseku. 60% preduzetnika koji vode brzorastuće kompanije kažu da im je kompanija koju trenutno vode ujedno i prvi poslovni poduhvat. Istraživanje je pokazalo  da čak 73% preduzetnika finansira poslovanje svojih kompanija isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava, a 65% preduzetnika smatra da je potrebno javno promovisati uspešne preduzetniče priče u cilju poboljšanja imidža koji preduzetnici imaju u društvu. Gotovo polovina najuspešnijih preduzetnika, bavi se proizvodnjom, prema rezultatima istraživanja „EY Preduzetnički barometar 2017“ koje je danas predstavljeno javnosti na konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

Istraživanje EY Preduzetnički barometar koje je sprovela  revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) u okviru projekta EY Preduzetnik godine™ i ove godine podržano je od strane Ministarstva privrede Republike Srbije. Na konferenciji u Privrednoj komori Srbije najavljeno je i otvaranje novog konkursa za program EY Preduzetnik godine™ koji će trajati do 15. novembra 2017. godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2018. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2018. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, ProCredit banka, Radio Televizije Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

Rezultate istraživanja koje je sprovela kompanija EY, diskutovali su na konferenciji za medije održanoj u Privrednoj komori Srbije Katarina Obradović Jovanović pomoćnik ministra privrede za pitanja MPS, Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Milovan Kocić, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanije Yumis, Mila Litvinjenko, vlasnica kompanije Aura i Svetlana Tolmačeva Dingarac predsednica izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.

Ministarstvo privrede nastoji da podrži ne samo ovakve manifestacije, već i da u svakom drugom smislu bude čvrst oslonac privrednicima. Posebno su nam u fokusu mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Želimo da im pomognemo da razvijaju biznis ideju i da šire poslovanje, jer na taj način direktno i indirektno doprinose i jačanju nacionalne ekonomije. U Srbiji danas posluje više od 360.000 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 900.000 ljudi. Ministarstvo privrede, ali i čitava Vlada Republike Srbije prepoznali su potencijal ovog sektora, pa je projekat ’Godina preduzetništva’, prerastao u projekat ’Decenija preduzetništva koja obuhvata, samo za 2017. godinu, 34 programa finansijske i nefinasijske podrške, u vrednosti od 18,2 milijarde dinara. Od tog novca, obezbedili smo 7,6 milijardi nepovratnih sredstava, ali i više od 500 miliona evra za povoljne kredite.“, izjavila je Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća.

Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu istakao je: Drugu godinu za redom objavljujemo lokalno istraživanje – EY Preduzetnički barometar, koje se bazira na konkretnim preprekama i problemima sa kojima su se susretali naši preduzetnici. Ovo istraživanje sadrži koncizne podatke o preprekama, ali i uspehu u razvoju poslovanja domaćih kompanija od strane domaćih preduzetnika koji su učestvovali u programu EY Preduzetnik godine“.

Milovan Kocić, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanije Yumis, ovim povodom izjavio je „Smatram da su dve najvažnije teme za unapređenje preduzetničkog poslovanja sticanje finansijskih sredstava, kao i uspevanje na stranim tržištima. Ove dve prepreke, zajedno sa potrebnim mentorstvom mladim preduzetnicima predstavljaju ključne sfere gde sve institucije ujedinjeno treba da pomognu.“

„Podrška razvoju domaćeg preduzetništva kroz projekte kao što je ovaj predstavlja veoma značajnu stvar. Za ProCredit banku kao jednu od vodećih banaka u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća je učešće u ovakvim projektima još jedan način da doprinesemo unapređenju i ohrabrimo preduzetništvo u našoj zemlji. Verujem da će i ovogodišnji konkurs EY Preduzetnik godine predstaviti veliki broj odličnih preduzeća, ali i da će svima nama ukazati na njihova pozitivna iskustva, kao i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Biće ovo prilika da se svi zajedno još jednom upoznamo sa pozitivnim primerima, kao i da uvidimo probleme na kojima svi zajedno treba da radimo kako bi se preduzetništvo u našoj zemlji razvijalo, otvarala nova radna mesta, ali i kako bi mi iz bankarskog sektora bili u prilici da mala i srednja preduzeća podržimo na pravi način“, objasnila je Svetlana Tolmačeva Dingarac, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.

Više informacija o programu EY Preduzetnik godine možete dobiti na www.ey.com/rs/eoy, gde možete naći i prijavni formular.

Share.

Comments are closed.