Rekordna 2022. godina: Otkriveno 200.000 novih bankarskih trojanaca namenjenih za mobilne telefone

0

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su 196.476 novih trojanaca za mobilno bankarstvo u 2022. godini, što je dvostruko više u odnosu na 2021. godinu. Ovaj alarmantan porast broja trojanaca za mobilno bankarstvo je najveći zabeležen za poslednjih šest godina.

Brojke sugerišu da su sajber kriminalci sve više fokusirani na korisnike mobilnih telefona, od kojih pokušavaju da ukradu finansijske podatke, zbog čega dosta ulažu u razvoj novih malvera. Eksperti kompanije Kaspersky kontinuirano su pratili tržište mobilnih pretnji, proučavali trendove i statistiku ovih pretnji.

Zapažanja

Jedna od najčešćih pretnji koja izaziva veliku zabrinutost su mobilni trojanci koji su namenjeni prikupljanju podataka vezanih za mobilno bankarstvo i sisteme e-plaćanja, tj. bankarski trojanci.

Istraživači su uočili kako sajber-kriminalci često šire bankarske trojance i preko zvaničnih i nezvaničnih prodavnica aplikacija. Na Google Play prodavnici još uvek ima programa za koji instaliraju bankarske trojance, kao što su Sharkbot, Anatsa/Teaban, Octo/Coper i Xenomorph, a svi su maskirani kao uslužni programi. Na primer, Sharkbot aktivno distriburia maliciozni downloader predstavljajuči se kao menadžer fajlova koji traži odobrenje za instalaciju, a zapravo instalira trojanac na uređaj korisnika, izlažući ga rizicima.

Tekst u celosti možete da pročitate u digitalnom izdanju.

Share.

Leave A Reply