Regionalna SPEED konferencija za industriju

0

U Opatiji, od 10. do 11. septembra 2015. održana SPEED (Siemens Promoting Energy Efficiency Development) konferencija

Ušteda resursa, naročito energije, glavni je izazov sa kojim se susreću industrijski proizvođači, posebno oni koji nastoje da povećaju konkurentnost na globalnim tržištima. Energetska efikasnost donosi finansijske uštede, bolju konkurentnost, ali i bolji uticaj na životnu sredinu. U tom kontekstu SPEED konferencija predstavlja jedini regionalni događaj predviđen za industriju, a koji pruža sveobuhvatan i detaljan pregled inovativnih tehnologija i rešenja za energetsku efikasnost u industriji.

Fotografija 3

Konferencija je okupila stručnjake iz energetskog menadžmenta, rukovodioce investicionih, tehnoloških, i odeljenja za održavanje i zaštitu životne sredine, iz kompanija koje imaju sopstvenu industrijsku proizvodnju u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na SPEED konferenciji predstavljeno je i detaljno istraživanje o praćenju trendova energetske efikasnosti. Zbog potreba tržišta istraživanje je prvi put urađeno i ima za svrhu da definiše status i trendove investicija u energetsku efikasnost industrijske proizvodnje, industrijske infrastrukture, kao i korišćenje voda i otpada voda u Adriatik regionu. Jedan od bitnih zaključaka istraživanja pokazao je da kompanije koje pripadaju energetski intezivnim sektorima, kao i uspešnije kompanije, imaju tendenciju da pružaju bolju podršku investicijama u energetsku efikasnost, jer se na taj način značajno smanjuju i troškovi proizvodnje.

Nakon prezentacije istraživanja dostupni za diskusiju i sva pitanja bili su i predstavnici kompanije Siemens, eksperti za proizvode i rešenja za projekte energetske efikasnosti u industriji iz Adriatik regiona, Austrije i Nemačke.

„SPEED konferencija pružila je idealnu priliku za pokretanje razgovora i saradnje u sistematskom pristupu energetskoj efikasnosti u regionu. Bilo je izuzetno korisno čuti razmenu informacija i iskustava kompanija koje su već krenule u tom pravcu – iz tehničke, kao i menadžerske perspektive“, izjavila je Jovana Vukotić, rukovodilac odeljenja Communications and Government Affairs u kompaniji Siemens Srbija.

Konferencija je i ponudila i efikasnu platformu za početak regionalne saradnje u oblasti energetske efikasnosti, kao i za umrežavanje sa učesnicima iz drugih zemalja.

Neke od tema koje su bile ključne za ovogodišnji SPEED odnosile su se na globalne i regionalne perspektive energetske efikasnosti, strategije kompanija u svetu i u regionu kada se radi o energetskoj efikasnosti, tehnologije koje se koriste i njihove prednosti.

Na konferenciji je prezentovano i Siemens inovativno softversko rešenje – PLM, softver koji pomaže u razvoju projekata energetske efikasnosti i proizvodnih postrojenja.

Share.

Comments are closed.