Red Hat Era: “Ovde i sada”

0

Autor priloga: Vesna Kovačević

Veracomp, kao regionalni Value Added Distributer vodećih ICT kompanija za Centralnu i istočnu Evropu, među kojima je i kompanija Red Hat, organizovao je prvu Red Hat konferenciju 10. maja 2018. u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu.

Konferencija “Red Hat Era, Here & Now” je bila odlična prilika za upoznavanje sa pravom vrednošću tehnologija ove kompanije, a brojnost prisutnih nedvosmileno je pokazala da je naše tržište spremno za open source.

Rečima dobrodošlice skup je otvorila Jana Petrović, Red Hat produkt menadžer u Veracompu d.o.o. U uvodnom izlaganju ona je predstavila Veracomp Group, koji se od kompanije osnovane u Poljskoj 1991. godine razvio u grupu IT kompanija internacionalnog obima i danas predstavlja produženu ruku vendora u mnogim zemljama. Takođe je izrazila zadovoljstvo uspostavljanjem partnerstva između kompanija Veracom d.o.o. i Softergee, zahvaljujući kojem će ubuduće i kod nas biti mogući treninzi i polaganje ispita za Red Hat serifikate.

Red Hat kao vodećeg svetskog provajdera open source enterprise IT rešenja zajednički su prezentovali Miroslav Pavlovski, Channel Sales Manager za region Centralne i istočne Evrope, i Filip Dalek, Inside Sales Account Representative ove kompanije.

Oni su istakli činjenicu da većina najnaprednijih kompanija u svetu koristi Red Hat, te da je cena njegovih akcija poslednjih godina doživela snažan rast.

Red Hat je strateški tehnološki partner za više od 90% Fortune 500 kompanija, uključujući 100% Global Fortune 500 kompanija u avio industriji, telekomunikacijama, zdravstvu i komercijalnom bankarstvu.   

Misija kompanije je da bude “katalizator u zajednicama klijenata, saradnika i partnera koji stvaraju bolju tehnologiju open source modelom”. Ona danas isporučuje sveobuhvatan portfolio proizvoda i usluga koristeći ovaj otvoreni, kolaborativni poslovni model i pristupačnu, predvidljivu pretplatu.

Filip Dalek je akcenat stavio i na obeležja security tehnologije Red Hata, te apostrofirao primer njenog korišćenja od strane policije u Mađarskoj koja je postavila bezbednost kao top prioritet.

Tomaž Borštnar, trener i konsultant u slovenačkoj kompaniji Softerdži (Softergee), koja je, pored ostalog, specijalizovana i za Red Hat tehnologije, je objasnio kako tradicionalne baze podataka rade na Red Hatovoj OpenShift Container Platformi.

Definisavši koncept platforme kao servisa, on je opisao kako Red Hat OpenShift integriše arhitekturu, procese, platforme i servise potrebne za osnaživanje timova za razvoj i operacije i na koji način se pouzdano integriše u okruženje i omogućava zadovoljavanje zahteva korisnika uz istovremeno smanjenja infrastrukturnih troškova.

Vrlo sadržajnu prezentaciju pod nazivom “Hybrid Cloud by Red Hat” održao je Andžej Kovalčik (Andrzej Kowalczyk), Senior Solution Architect u Red Hatu, a Predrag Jelesijević, konsultant za bezbednost infrastrukture u kompaniji Microsoft Srbija, je govorio o partnerstvu kompanija Red Hat i Microsof i zajedničkom projektu Red Hat OpenShift on Azure, gde se kombinuje moć Red Hat OpenShifta, kao najobuhvatnije enterprise Kubernetes (kjubernetis) platforme i Microsoftovog javnog clouda.  

Sveobuhvatno predstavljanje Red Hata zaokruženo je predavanjem o najboljim praksama u Adrijatik regionu koje je održao Miroslav Pavlovski i pozivom zainteresovanim da im se pridruže bilo kao partneri, učesnici dobro pripremljenih softverskih demonstracija ili zajedničkih radionica, ili, pak, kao gosti na narednom Red Hat samitu.

Share.

Comments are closed.