Razvojni centar Microsofta u Srbiji sa vizijom Microsoft kampusa u Beogradu

0

Microsoft Razvojni centar u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia – MDCS) osnovan je 2005. godine. Poslednjih 16 godina doprineo je stvaranju najsavremenije tehnologije baš ovde u Beogradu. U poslednjih godinu dana upravo u toj kompaniji se dešavaju stvari koje će po svoj prilici oblikovati neki novi digitalni ekosistem u Srbiji. Neko ko će nam najbolje to posvedočiti je naš sagovornik Dejan Cvetković, čovek koji je u Microsoftu gotovo tri decenije, a danas je Chief Technology Officer u Razvojnom centru u Beogradu, čiji je jedan od osnivača.

Dejane, na nedavno završenoj konferenciji Sinergija21 u jednom momentu ste rekli da je neprestano obrazovanje i najvažnije u vašem poslu. Šta je to što vašu kompaniju izdvaja i kako doprinosi celokupnoj IT industriji?

Tačno tako, neprestano obrazovanje! Evo, ponoviću to još jednom, jer ako želite da radite najbolje i da budete nabolji, morate uvek iznova da učite. Počeli smo priču kao mali startup, a onda izgradili razvojni centar koji predstavlja jak i značajan doprinos kompaniji Microsoft na globalnom nivou, ali i čitavom društvu u Srbiji. Ono što je ostalo nepromenjeno je taj startup mentalitet sa početka, tako da je i dalje glavna motivacija za zaposlene ostala ta da kreiraju inovacije, pomeraju tehničke, mentalne i organizacione granice. To nas je održalo do danas. Eksponencijalni rast koji mi sad doživljavamo jeste izazov, jer donosi puno promena. Posebno je izazovno što se to dešava u ovom novom hybrid setupu kada najveći deo tima nije u kancelariji. Zato sve okolnosti uzimamo u obzir kada radimo planiranje, prilagođavamo procese, onboarding i sve aktivnosti koje se tiču angažmana zaposlenih. Koliko god promene uvek jesu na neki način teške, mene raduje to što nas prati generalno pozitivna atmosfera među zaposlenima i uvek nekako vlada uzbuđenje zbog rasta i daljih planova.

Ambiciozan i kreativan tim

Kad je rast kompanije u pitanju, od novembra 2020. godine primili ste 150 novih inženjera, što je  predstavljalo rast od 50%, a sada je otvoreno još više od 40 novih pozicija. Kome su one namenjene?

Trend zapošljavanja se nastavlja, tražimo softver inženjere i inženjerke koji će raditi na razvoju Azure Data servisa. Čime se oni bave? Azure Data timovi širom sveta zaduženi su za pojedinačne delove scenarija, a tim u Srbiji radi na razvoju dve usluge. Mi smo podrška u slučaju prestanka rada, što znači da rukovodimo ključnim uslugama Azure Data tokom našeg radnog vremena, a to je za nas velika odgovornost i čast. Osim toga, mi svakako postavljamo trendove za Azure Data rešenje. Biti deo ambicioznog, raznolikog i kreativnog tima od oko 500 ljudi u Microsoft Razvojnom centru u Srbiji pružiće vam priliku da proširite svoje ideje i znanje, radeći globalno dok živite u Beogradu. Pridruživanjem timu u Srbiji, moći ćete da razvijete neke od vrhunskih i najinovativnijih proizvoda kompanije Microsoft. Bićete veza između apstraktnih koncepata i rešenja – onaj koji razume korisnika, rešava probleme i razvija aplikacije koje prave razliku.

Ključ u inovacijama i doprinosu pojedinca

Razvojni centar je bio prva greenfild investicija Microsofta u ovom delu sveta. Sa ovakvim rastom deluje da će se jednog dana otvoriti kampus Razvojni centar za Istočnu Evropu?

Predstavljamo veliki tim u kontekstu Srbije, ali naša zemlja nema veliku populaciju, tako da je formula za dugoročni uspeh zapravo količina inovacija i doprinosa po pojedincu. Neke od inovacija koje Razvojni centar Microsofta u Srbiji donosi vodeće su inovacije o kojima slušamo na najvećim svetskim konferencijama. Raznolikost profila, obrazovanja, kulture i slično donosi nam različite percepcije i pristupe poslu, što na kraju doprinosi i boljem timu i kvalitetu rada. Važno je da negujemo zaposlene da budu passionate about tech, što predstavlja dugoročnu motivaciju za rad na kompleksnim projektima. Naravno, želim da napomenem da je Razvojni centar Microsofta u Srbiji posebno otvoren za naše koleginice inženjerke, a tome svedoči i naša inicijativa iz 2014. godine „Women know IT“. Takvom inicijativom, koju održavamo kao događaj iz godine u godinu, ali i kao stalnu komunikaciju sa studentkinjama tehničkih fakulteta, podstičemo sve žene u IT-u, te ih i ovom prilikom pozivam da pogledaju otvorene pozicije na našem sajtu ili društvenim mrežama, kako bi došle da rade sa nama. Različitost i inkluzivnost su neke od naših ključnih vrednosti koje negujemo. Ono što već godinama govorimo i što je organski postalo i neka vrsta našeg slogana je “MDCS is about its people” i to je, zaista, naša suština.

I za kraj, ne možemo a da ne pomenemo da je ove godine vaš direktor Dragan Tomić postao Vice President of Engineering u Microsoftu. Da li je ova titula priznanje za ceo tim u Srbiji?

Rast i razvoj naše kompanije, kao i činjenica da nam je direktor ujedno i VP Microsofta, utiču ne samo na naš Razvojni centar već i na ceo digitalni ekosistem u ovoj zemlji. Mi smo godinama jedan od predvodnika razvoja digitalnog ekosistema i neko ko veoma ulaže u razvoj obrazovanja u Srbiji. Sve ono što se dešava kod nas utiče i na dalji rast i razvoj celokupne IT industrije. Naši inženjerski timovi učestvuju u razvoju najvažnijih i najkonkurentnijih Microsoft projekata, pa kako smo mnogo puta pokazali da se dobro snalazimo u kompleksnim situacijama, verujem da će od sada naša budućnost biti još zanimljivija. Vrlo je značajno za ovaj tim u Beogradu da ima jednog Vice Presidenta, i da je to naš čovek, iz Srbije, ali je to važno i za sve ostale centre za IT istraživanje i razvoj u ovom delu sveta. Ja sam siguran da najbolje tek dolazi!

Share.

Leave A Reply