Rast prihoda i profta korporacije Xiaomi u trećem kvartalu

0

Xiaomi korporacija (Xiaomi ili Grupa), proizvođač potrošačke elektronike, pametnih telefona i uređaja sa pametnim hardverom, u osnovi povezanim na IoT platformu (internet stvari), objavila je svoje nerevidirane konsolidovane rezultate za tromesečni i šestomesečni period navršen 30. septembra 2021.

U trećem kvartalu 2021. godine, ukupan prihod kompanije Xiaomi iznosio je 78,1 milijardu RMB, što predstavlja povećanje od 8,2% u odnosu na prethodnu godinu. Prilagođeni neto profit za taj period iznosio je 5,2 milijarde RMB, što je povećanje od 25,4% u odnosu na godinu za nama. Pod uticajem globalnog makro-okruženja, kao i raspoloženja tržišta prema tehnološkom sektoru u Kini u trećem tromesečju, dugoročna ulaganja Xiaomi-ja merena po fer vrednosti kroz bilans uspeha u tekućem periodu su generisala nerealizovane finansijske gubitke, koji su imali značajan uticaj na neto profit kompanije. Bez obzira na to, profitabilnost osnovnog poslovanja Xiaomi-ja je zadržala stabilan rast. Xiaomi je prikazao odličan poslovni model za rad sa ukupnim prihodima i prilagođenom neto dobiti i održan je solidan rast.

U međuvremenu, broj Xiaomi global MIUI aktivnih korisnika na 30 dana premašio je 500 miliona od 22. novembra 2021. godine, što je još jedan uspeh za Xiaomi-jevu Smartphone x AIoT strategiju.

Finansijski detalji za treći kvartal 2021:

Ukupan prihod u ovom periodu iznosi 78,06 milijardi RMB, što predstavlja porast od 8,2% u odnosu na isti period prethodne godine.

Bruto profit iznosi približno 14,29 milijardi RMB, i to je povećanje od 40,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Neto dobit prilagođena van MSFI iznosi 5,18 milijardi RMB, što predstavlja rast od 25,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

 „Tokom trećeg kvartala 2021. nastavljamo da jačamo našu osnovnu Smartphone × AioT strategiju i napredujemo na tržištu vrhunskih pametnih telefona. Zauzeli smo 1. mesto po isporuci pametnih telefona u 11 zemalja i regiona. Nastavili smo da istražujemo i unapređujemo proizvode i tehnologiju kako bismo dodatno poboljšali našu konkurentnost na premium tržištu. Naši prihodi od internet usluga dostigli su novi kvartalni maksimum i ostajemo posvećeni ulaganju u istraživanje i razvoj koji podupire osnovnu konkurentnost naših proizvoda. Od 22. novembra 2021, broj Xiaomi-jevih globalnih MIUI 30-dnevnih aktivnih korisnika premašio je 500 miliona, što predstavlja još jedan uspeh naše Smartphone x AIoT strategije“.

Kvartalni pregled učinka

Prihod od internet usluga dostigao je novi kvartalni maksimum. U trećem kvartalu, profitabilnost kompanije Xiaomi nastavila je da jača pošto je prihod od internet usluga dostigao 7,3 milijarde RMB, što je ujedno i novi kvartalni maksimum i predstavlja povećanje od 27,1% u odnosu na prethodnu godinu. Bruto profitna marža segmenta internet usluga iznosila je 73,6%, što je za 13,1 procentni poen više nego u istom periodu prošle godine.

U međuvremenu, globalna baza internet korisnika Grupe nastavila je brzo da se širi u trećem kvartalu. Od 22. novembra 2021., broj globalnih MIUI 30-dnevnih aktivnih korisnika  po prvi put je premašio 500 miliona, što je još jedna prekretnica za globalnu ekspanziju Xiaomi-ja. U septembru 2021. broj mesečnih aktivnih korisnika MIUI je porastao za 32,0% u odnosu na prethodnu godinu na 485,9 miliona, među kojima je broj u kontinentalnoj Kini porastao na 127,3 miliona, što je povećanje od 16,4% u odnosu na prethodnu godinu i neto dobit  četvrtu uzastopnu četvrtinu. U septembru 2021. godine, broj mesečnih aktivnih korisnika Xiaomi-jevog globalnog pametnog televizora i Xiaomi Box-a proširio se za preko 33,0% u odnosu na prethodnu godinu. Od 30. septembra 2021. godine, broj pretplatnika za TV je bio 4,7 miliona, što je povećanje od 13,5% u odnosu na prethodnu godinu.

U trećem kvartalu 2021. prihod od advertajzinga kompanije Xiaomi je dostigao 4,8 milijardi RMB, što predstavlja rast od 44,7% u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog proširenja korisničke baze, većeg procenta korisnika premium pametnih telefona i jačih mogućnosti monetizacije.  Xiaomi-jev prihod od igara dostigao je 1,0 milijardi RMB, povećavši se za 25,0% u odnosu na prethodnu godinu zbog snažnih performansi novih igara visokog kvaliteta i većeg prosečnog prihoda od igara po korisniku koje pokreću premium pametni telefoni i gejming telefoni. Xiaomi-jev prihod od drugih usluga sa dodatom vrednošću iznosio je 1,6 milijardi RMB u trećem kvartalu. U drugom kvartalu ove godine, Xiaomi-jeva platforma za e-trgovinu Youpin predstavila je svoj novi potrošački brend, Life Element, koji nudi širok spektar visokokvalitetnih svakodnevnih proizvoda po konkurentnim cenama. Nedavno, u novembru 2021. godine, Youpin je takođe pokrenuo svoj UP sistem članstva kako bi dosledno poboljšao iskustvo kupovine putem interneta svojih korisnika.

U trećem kvartalu 2021, prihod od internet usluga kompanije Xiaomi u inostranstvu porastao je za 110,0% u odnosu na prethodnu godinu na 1,5 milijardi RMB, što čini 19,9% ukupnog prihoda od internet usluga, postavljajući još jedan kvartalni rekord. U budućnosti ćemo nastaviti da širimo i produbljujemo saradnju sa globalnim poslovnim partnerima Grupe i aktivno istražujemo nove ponude internet usluga na inostranim tržištima.

Xiaomi ostaje posvećen ulaganju u istraživanje i razvoj, što podstiče osnovnu konkurentnost njegovih proizvoda. U prva tri kvartala 2021. godine, kumulativni izdaci Grupe za istraživanje i razvoj dostigli su 9,3 milijarde RMB, što predstavlja povećanje od 51,4% u odnosu na prethodnu godinu. U septembru 2021, Xiaomi je predstavio Xiaomi Smart Glasses, sa vizuelizovanim ekranom informacija i interaktivnim funkcijama. U novembru 2021, Xiaomi je lansirao Loop LiquidCool tehnologiju, koja poboljšava disipaciju toplote pametnog telefona pri intenzivnoj upotrebi. Od 30. septembra 2021, Xiaomi-jev tim za istraživanje i razvoj je imao 13.919 zaposlenih, što čini više od 44% ukupnog broja zaposlenih.

Snažan prihod u inostranstvu sa prvim mestom po isporukama pametnih telefona u 11 zemalja i regiona

Prihod kompanije Xiaomi sa inostranih tržišta dostigao je 40,9 milijardi RMB tokom trećeg kvartala 2021. godine, što čini 52,4% ukupnog prihoda. Uprkos globalnom nedostatku ključnih komponenti, Xiaomi je učvrstio svoju tržišnu poziciju optimizacijom raspodele resursa na globalnom tržištu i jačanjem svojih kanala u skladu sa lokalnim tržišnim uslovima. Prema Canalys-u, Xiaomi-jev tržišni udeo u isporuci pametnih telefona u trećem kvartalu bio je na prvom mestu u 11 zemalja i regiona i među prvih pet u 59 zemalja i regiona širom sveta.

Xiaomi je nastavio da produbljuje svoje prisustvo na globalnom tržištu u trećem kvartalu. Prema Canalys-u, u trećem kvartalu 2021. Xiaomi je rangiran na 2. mestu u Evropi sa tržišnim udelom pametnih telefona od 21,5%. U Zapadnoj Evropi, Xiaomi-jev udeo na tržištu pametnih telefona dostigao je 17% , čime se svrstao među prva tri u pogledu isporuka. U Centralnoj i Istočnoj Evropi, Xiaomi se nalazi na 2. mestu sa 28,7% tržišnog udela u isporuci pametnih telefona. U trećem kvartalu 2021, Xiaomi je prodao preko 6,8 miliona pametnih telefona putem kanala operatera na inostranim tržištima, isključujući Indiju, što predstavlja povećanje od preko 130% u odnosu na prethodnu godinu. Prema Canalys-u, udeo koji Xiaomi ima na tržištu pametnih telefona u zapadnoevropskim kanalima operatera porastao je sa 4,6% u trećem kvartalu 2020. na 13,0% u trećem kvartalu 2021.

Istovremeno, Xiaomi je nastavio da jača svoju konkurentnost na tržištima u razvoju. Prema Canalys-u, u trećem kvartalu 2021. tržišni udeo Xiaomi-ja u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi dostigao je 11,5%, odnosno 16,3% i 7,3%,. Pored toga, Xiaomi je zadržao poziciju broj 1 u isporuci pametnih telefona u Indiji 16. uzastopno tromesečje.

Isporuke pametnih telefona u trećem kvartalu zauzele su treće mesto u svetu uz kontinuiran napredak na premium tržištu

U trećem kvartalu 2021. godine, uprkos globalnom nedostatku ključnih komponenti, globalne isporuke pametnih telefona Grupe su i dalje dostigle 43,9 miliona. Prema podacima Canalys-a, u trećem kvartalu 2021. godine, globalne isporuke pametnih telefona Grupe bile su na trećem mestu sa tržišnim udelom od 13,5%. Prihod Grupe od pametnih telefona iznosio je 47,8 milijardi RMB sa bruto maržom od 12,8%, što je povećanje od 4,4 procentna poena u odnosu na prethodnu godinu.

Xiaomi strategija segmentacije korisnika i novi proizvodi omogućili su Grupi da proširi svoju korisničku bazu. Za mnoge nove pametne telefone lansirane ove godine, više od polovine korisnika su novi korisnici Xiaomi-ja. Xiaomi je predstavio potpuno novu seriju Xiaomi Civi u septembru 2021. godine, koju su  korisnici dobro prihvatili.

U prva tri kvartala 2021. godine, globalne isporuke Xiaomi-jevih pametnih telefona po ceni od 3.000 RMB ili iznad u kontinentalnoj Kini i 300 evra, ili ekvivalentno, na inostranim tržištima, iznosile su približno 18 miliona, što čini više od 12% ukupnih isporuka. Na inostranim tržištima, ukupne isporuke pametnih telefona po ceni od ili iznad 300 evra, ili ekvivalentno, porasle su za više od 180% u odnosu na prethodnu godinu tokom trećeg kvartala, uglavnom u Latinskoj Americi, Zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku.

Tokom novembarskog Singles festivala kupovine, pametni telefoni brendova Xiaomi i Redmi zajedno su bili na prvom mestu po obimu prodaje na Tmall.com, JD.com i Suning.com. Premium pametni telefoni Grupe su takođe rangirani na prvom mestu među Android pametnim telefonima po ceni iznad 4.000 RMB na Tmall.com i JD.com. Pored toga, tokom festivala kupovine, ukupan obim prodaje Xiaomi-jevih pametnih telefona sa njegovih oflajn kanala porastao je za više od 110% u odnosu na prethodnu godinu.

Strategija Smartphone x AioT se nastavlja, ubrzani su novi napori za rast maloprodaje

Prihod Xiaomi IoT i lajfstajl proizvoda iznosio je 20,9 milijardi RMB tokom trećeg kvartala 2021, što je povećanje od 15,5% u odnosu na prethodnu godinu. Značajno je da su prihodi Grupe od prekomorskih IoT i lajfstajl proizvoda dostigli novi rekord uprkos izazovima u pomorskoj logistici u inostranstvu u ovom kvartalu.

U trećem tromesečju, nakon pada globalnog obima prodaje televizora u odnosu na prethodnu godinu, Xiaomi-jeve globalne isporuke pametnih televizora dostigle su 3,0 miliona sa povećanjem prihoda od 19,5% u odnosu na prethodnu godinu. Prema All View Cloud-u, Xiaomi-jeve TV isporuke su rangirane kao broj 1 u kontinentalnoj Kini 11. uzastopno tromesečje i među prvih pet na svetu u trećem kvartalu 2021.

Pored toga, Xiaomi je proširio svoje kategorije premium pametnih kućnih aparata kako bi pomogao korisnicima da stvore zdravo i udobno životno okruženje. U trećem kvartalu, Xiaomi je lansirao pametne kućne aparate, uključujući Xiaomi 550L pametni frižider sa četiri vrata i Xiaomi mini mašinu za pranje veša. Xiaomi-jevi pametni ventilisani klima uređaji takođe su se dobro pokazali. Tokom novembarskog Singles festivala kupovine, Xiaomi-jeva kumulativna prodaja kućnih aparata rangirana je na 3. mestu na sajtu JD.com.

Xiaomi-jeva AIoT platforma nastavlja da se širi. Od 30. septembra 2021. godine, broj povezanih IoT uređaja (bez pametnih telefona, tableta i laptopova) na njegovoj AIoT platformi po prvi put je premašio 400 miliona. Broj korisnika sa pet ili više uređaja povezanih na AIoT platformu (bez pametnih telefona, tableta i laptopova) premašio je 8 miliona.

Ove godine Xiaomi je ubrzao svoje nove napore za rast maloprodaje, ali i dodatno učvrstio svoju prednost u onlajn kanalima, uporedo šireći i  oflajn kanale. Do danas,  ukupan broj Xiaomi-jevih maloprodajnih objekata u Kini premašio je 10.000. Xiaomi očekuje da će dalji rast prodora na tržišta nižeg nivoa omogućiti Grupi da opslužuje više korisnika u Kini.

Share.

Leave A Reply