Prvo krilo za A350-1000 ulazi u proizvodnju

0

Sledeća generacija Erbasove potpuno nove širokotrupne putničke letelice. Krila za prvi Erbas A350-1000 ušla su u proces montaže u gradu Brautonu (Broughton), u Severnom Velsu (North Wales).

Krila za A350-1000 imaju isti raspon kao krila za A350-900 koja su već u upotrebi, ali 90% delova je izmenjeno i zadnja ivica je proširena da bi povećala krilo u cilju dodatne nosivosti i dometa.

A350 XWB krilo, 32 metra dugo i 6 metara široko, je najveći pojedinačni deo napravljen od kompozitnog materijala od karbonskih vlakana u upotrebi u civilnom vazuhoplovstvu danas. Dizajnirano je u Airbus potrojenju u Filtonu (Fliton), blizu Bristola (Bristol), gde je dizajnirani i testirani i nek drugi sistemi, uključujući i sisteme goriva i stajnog trapa.

A350 XWB krila visokih performansi čine letelicu bržom i tišom. Dizajn krila uključuje i nekoliko aerodinamičnih karakteristika. Među njima su i uređaji za prednju ivicu povijenog nosa i nove podesive klapne sa ispuštenom šarkom, koja povećavaju efikasnost letelice na niskim brzinama.

Da bi poboljšala efikasnost na velikim brzinama, A350 XWB može različito savijati klapne na krilima, optimizirajući profil krila i obezbeđujući bolju kontrolu opterećenja.

Share.

Comments are closed.