Prilagodljivi izgledi ekrana za osobe sa oštećenim vidom

0

Jedan od prvih sajtova sa opcijama podešavanja na srpskom jeziku

U današnjem digitalnom svetu kada su ekrani uređaja postali prozor u svet, alat za informisanje, korespodenciju i svakodnevni rad, veoma je važno da taj „prozor“ bude dostupan i prilagođen i osobama čiji je vid oslabljen.

Kampanja „Tvoj pogled na svet“ za cilj ima podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa oftalmološkim problemima, a u okviru nje kreiran je istoimeni vebsajt www.tvojpogled.rs koji koristi posebne opcije za podešavanja izgleda ekrana namenjene slabovidim i osobama sa oštećenim vidom. Na zasebnom kontrolnom tabu „Drugačiji pogledi“ na desnoj strani sajta, nalaze se alatke koje omogućavaju različite opcije za izgled stranice.

Komponente koje se tu mogu pronaći omogućavaju da se tekst uveliča ili napravi veći razmak između reči i slova, kao i da se uključe različiti filteri na slikama, menja kontrast ili potpuno uklone boje sa slike, a uskoro će biti dostupne i audio verzije sadržaja. Menjanjem prikaza slika i tekstova, izgled portala se prilagođava potrebama osoba sa različitim smetnjama u vidu, a upravo mogućnosti prilagođavanja prema potrebama korisnika je ono što internet stranicu izdvaja kao jednu od retkih, ako ne i jedinu, među domaćim portalima.

Ovakva rešenja nisu zastupljena na sajtovima na srpskom jeziku iako za to postoji velika potreba korisnika koji nemaju idealan vid, a čiji broj nije zanemarljiv. Sa druge strane, takozvane „accessibility options“ već koriste neke od velikih međunarodnih organizacija i kompanija na svojim zvaničnim portalima kako bi promovisale inkluzivnost i na svrsishodan način pomogle korisnicima koji imaju probleme sa vidom.

Pored opcija prilagođavanja izgleda ekrana, na sajtu tvojpogled.rs se mogu pronaći informacije o oboljenjima mrežnjače poput senilne degeneracije makule, dijabetičkih oboljenja oka i okluzije retinalne vene, kao i ispovesti osoba koje žive sa nekim od oboljenja, zanimljivosti i novosti iz oblasti oftalmologije i brojni saveti koji mogu biti korisni za osobe sa oslabljenim vidom.

Oboljenja mrežnjače danas pogađaju više osoba nego ikada ranije i među glavnim su uzrocima slepila i oslabljenog vida. Procenjuje se da su kod više od polovine slučajeva ovih oboljenja, pravovremeni pregledi očiju mogli da pomognu u lečenju i sprečavanju oštećenja ili potpunog gubitka vida. Kampanjom „Tvoj pogled na svet“ kompanija Roche nastoji i da podigne svest građana Srbije o značaju brige o zdravlju očiju kroz redovne oftalmološke preglede koji mogu unaprediti lečenje i sprečiti nastanak ili dalji razvoj oboljenja. 

M-RS-00001648

Roche d.o.o. Vladimira Popovića 8a, Novi Beograd +381 011 2022803

Share.

Leave A Reply