Potrebno mnogo više od virtuelizovanog office centric dizajna rada

0

Trenutni virtuelizovani modeli dizajna rada štete dobrobiti i produktivnosti zaposlenih, pokazuje Gartnerovo istraživanje. Da bi bile uspešne u hibridnoj budućnosti, organizacije moraju prestati sa dupliciranjem praksi usmerenih na kancelariju i preći na model koji u središte stavlja čoveka.

Organizacije su u velikoj meri ponovo kreirale karakteristike kancelarije – virtuelizujući on-site prakse, dodajući sisteme za nadgledanje i povećavajući sastanke – kao odgovor na masovan prelazak na rad na daljinu zbog Covid-19 pandemije. Ove metode su pogoršale već postojeći zamor kod zaposlenih.

Gartnerovo istraživanje iz 2021. godine koje se odnosi na hibridni radni odnos, sprovedeno u januaru ove godine među više od 2.400 stručnjaka, otkriva da su pokušaji poslodavaca da ponovo stvore vidljivost ulaganjem u sisteme praćenja učinili da verovatnoća da se zaposleni pretvaraju da rade bude skoro dva puta veća,  pogoršavajući „always on“ fenomen. Pokušaji poslodavaca da povrate sposobnost slučajnoj otkrivanja dodavanjem većeg broja sastanaka doveli su do virtuelnog preopterećenja – zaposleni koji sada provode više vremena  na sastancima imaju 1,24 puta veću šansu da budu emotivno iscrpljeni od posla…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply