Partnerstvo kompanije MasterCard i FAO

0

Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (The Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) i MasterCard udružuju snage u novoj inicijativi, koja će se boriti protiv gladi u svetu. 

Partnerstvo kompanije MasterCard i FAONovi sporazum o partnerstvu potpisali su, u sedištu FAO-a, Hoze Gracijano da Silva, generalni direktor FAO-a, i Volt Mekni, potpredsednik kompanije MasterCard. Sporazum ima za cilj da stvori osnove za zajedničku inicijativu, koja će razviti inkluzivni sistem plaćanja za podršku malim poljoprivrednicima i siromašnim porodicama.

Takođe, saradnja će omogućiti načine da se obezbede krediti i novčana sredstva domaćinstvima za kupovinu osnovnih potreba i osnovnih alata za poljoprivredu na lokalnim tržištima, čime će se podržati lokalna ekonomija i omogućiti marginalizovanim zajednicama da upravljaju neophodnim finansijama.

Ova saradnja će na najbolji način iskoristiti komplementarne prednosti oba partnera: ekspertizu MasterCard stručnjaka u segmentu tehnologije plaćanja i globalni doseg i iskustvo FAO-a u borbi protiv gladi i neuhranjenosti.

Izbeglički kamp Kakuma

Prvi zajednički projekat biće u izbegličkom kampu Kakuma, u okrugu Turkana u Keniji, trenutnom domu za 170.000 izbeglica, koje su morale da pobegnu od rata i nasilja u susednim zemljama. Stanovnici kampa dobiće prepaid kartice, koje će im omogućiti da kupe drveni ugljen proizveden u lokalnoj zajednici – koji je sertifikovan da je proizveden na održiv i ekološki način. Ideja i cilj projekta je da on poveća prihode stanovnika Turkane, smanji socijalne tenzije između njih i izbeglica i umanji uticaj na životnu sredinu.

MasterCard će pružiti tehnološku ekspertizu, kao i finansijsku pomoć, koja će pokrenuti ovaj projekat. Opremiće 1.240 domaćinstava zajednice Turkana sa unapređenim pećima za pravljenje drvenog ugljena, 7.000 izbegličkih domaćinstava sa energetski efikasnim pećima i omogućiti kredit za kupovinu 25 odsto od godišnje potrebe za drvenim ugljenom.

Privatni sektor – saveznik u borbi protiv gladi

“Ovo partnerstvo zaista dokazuje da je privatan sektor ključni saveznik u globalnoj inicijativi za svet bez gladi. FAO je izuzetno ponosan na ovu saradnju sa kompanijom MasterCard, koja će podržati male poljoprivrednike da postanu ekonomski nezavisni, putem financijske inkluzije“, rekao je direktor FAO – Hoze Gracijano da Silva.

Volt Mekni iz kompanije MasterCard, tom prilikom izjavio je: “Ovaj važan sporazum sa FAO predstavlja kontinuitet u našoj posvećenosti ka uspostavljanju značajnih partnerstva koja koriste globalnu tehnologiju, kako bi omogućila inkluziju i učinila našu planetu jačom na kojoj svi ljudi – bez obzira gde žive i kakav je njihov trenutni ekonomski status – imaju priliku da izgrade dugoročno održiv samostalni život. Radujemo se što ćemo zajedno sa FAO realizovati tu viziju“.

 

Share.

Comments are closed.