Pametna fabrika kompanije Schneider Electric u Plovdivu, Bugarska, služi kao centar za širenje znanja za oblast industrije u regionu jugoistočne Evrope

0

Fabrika u Plovdivu sa novim izložbenim prostorom Innovation Hub već godinu dana posetiocima iz jugoistočne Evrope predstavlja konkretne primere primene digitalnih tehnologija Industrije 4.0 ove kompanije.

Fabrika predstavlja jedno od najvećih savremenih postrojenja u Evropi kompanije koja je lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i sistema automatizacije. Za razliku od mnogih industrijskih postrojenja gde se tehnologije strogo čuvaju, Schneider-ova pametna fabrika je transparentna u pogledu širenja znanja i predstavljanju tehnoloških rešenja koja su implementirana drugim kompanijama, institucijama i studentima.

Osnovni cilj je da se podstakne digitalna transformacija u zemljama jugoistočne Evrope. Kao lider u svom sektoru, imamo obavezu da podržavamo prihvatanje digitalnih tehnologija koje sektore, objekte i infrastrukturu vode ka održivijoj budućnosti. Prikazivanjem digitalnih rešenja koja smo već primenili i prednosti koje ona donose u našem svakodnevnom radu želimo da podstaknemo sve da započnu ovaj proces, izjavio je Petr Herman, direktor Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu (JIE).

Poslovanje kompanije Schneider Electric u ovom delu Evrope je izuzetno razvijeno i zasniva se na kompetenciji zaposlenih. Neki od primera su Razvojni centar  za istraživanje i razvoj pametnih mreža u Srbiji, proizvodna postrojenja, Regionalni distributivni centar i Centar za usluge u oblasti energetike i održivosti u Mađarskoj. Mi u Schneider Electric-u u praksi primenjujemo ono za šta se zalažemo, pa tako nudimo tržišna rešenja i usluge koji su već digitalizovali naše sopstveno poslovanje u cilju veće održivosti i efikasnosti. Celokupan napredak u regonu jugoistočne Evrope služi ovom dugoročnom cilju, dodao jePetr Herman.

Pametna fabrika Schneider Electric-a u Plovdivu se prostire na površini od 12.000 kvadratnih metara. Proizvodi 42 miliona minijaturnih prekidača godišnje i zahvaljujući tome ova kompanija obezbeđuje pouzdano snabdevanje električnom energijom i zaštitu ljudi i elektroinstalacija u skoro 30 zemalja. Stepen automatizacije procesa u fabrici iznosi preko 68% i rad je digitalizovan nizom Schneider-ovih rešenja i aplikacija. Produktivnošću i efikasnošću se upravlja putem prikupljanja i vizuelizacije podataka na komandnoj tabli koja se lako koristi i omogućava brzo i informisano odlučivanje. Održavanje se vrši uz pomoć rešenja na bazi proširene realnosti (augumented reality) kako bi se uštedeli sati rada zaposlenih, kao i da bi se proces potpuno automatizovao, što dovodi do većeg osnaživanja zaposlenih i stalnog širenja znanja.

Za Schneider Electric, koji je nedavno proglašen najodrživijom kompanijom na svetu, podrška ekosistemu partnera i kupaca, kako bi se više oslanjali na digitalne tehnologije u cilju održivije i efikasnije poslovne prakse, deo je misije ove kompanije u regionu jugoistočne Evrope.

Share.

Leave A Reply