Ovogodišnje lekcije o sajber bezbednosti i predviđanja za izazovnu 2023.

0

Ova godina obilovala je ugrožavanjem podataka od velikog značaja i sajber napadima, što je zasenilo velike napretke u mehanizmima odbrane koje su postigli sigurnosni timovi širom sveta. Iako kompanije unapređuju taktike za reagovanje u skladu sa porastom aktivnosti sajber kriminalaca, jasno je da predstoji još borbi za adekvatnu zaštitu imovine od lopova.

Autor: Chad Skipper, Global Security Technologist, VMware

Samo u poslednjih 12 meseci, sajber kriminalci uspešno su targetirali velike organizacije u različitim industrijama, uključujući Tojotu koja je pretrpela curenje podataka nakon što je treća strana, sa akreditivima dobijenim iz source koda koji je na GitHubu objavio jedan spoljni saradnik, uspela da pristupi serveru kompanije. Cisco je takođe potvrdio sajber napad nakon što su akreditivi zaposlenog bili kompromitovani.

Ovakvi napadi omogućeni strategijama lateralnog kretanja, masovnim phishing ekspedicijama i sofisticiranim ransomwareom, značajno ugrožavaju sigurnost mreže, što rezultira štetom po reputaciju kompanija i, posledično, gubitkom poverenja kupaca i klijenata. U godini koja je na isteku bilo je mnogo velikih uspeha timova zaduženih za bezbednost, međutim, ključna stvar u osvrtu na 2022. jeste da iz visokoprofilnih napada izvučemo pouke koje će nam pomoći da izbegnemo njihovo ponavljanje.

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply