Osvrt na Adria Summit 2024

0

Od 8. do 12. maja ove godine, hoteli “Kempinski Adriatic” u Umagu i “Kempinski Palace” u Portorožu, u Istri, ugostili su veliki broj učesnika iz različitih sektora internet biznisa, digitalne trgovine, finansija, internet prava i digitalnog marketinga koji su došli na treći po redu Adria Summit. Vrsni predavači na ovoj konferenciji podelili su svoja znanja i iskustva, stvarajući plodno tlo za razmenu ideja i povezivanje poslovnih subjekata.

Glavni cilj konferencije bio je osnaživanje kompanija u regionu i stvaranje puteva za poslovanje u SAD-u, s posebnim fokusom na San Francisko kao epicentar internet industrije.

Adria poslovna komora

Jedan od najvažnijih momenata Adria Summita bila je najava formiranja Adria poslovne komore, inicijative koja ima za cilj podržavanje ekonomskog razvoja i kulturnog povezivanja regiona. Ovu inicijativu podržali su Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore u Srbiji, kao i predstavnici poslovne zajednice iz San Franciska.

Na otvaranju, Stefan Lazarević je istakao potencijal regiona da postane “evropska Kalifornija” podstičući inovacije i preduzetništvo. “Ovaj region ima dosta karakteristika koje mogu da mu pomognu da se pozicionira kao inovativan i preduzimljiv i koje nas na neki način identifikuje kao Kaliforniju u okviru Evrope”, smatra Lazarević.

Zoran Torbica, jedan od organizatora konferencije, naglasio je važnost Adria poslovne komore kao “oslonca nade i prilika za poslovne subjekte i studente”. “Zamislili smo prostor koji ne samo da podstiče ekonomsku razmenu, već i slavi bogato kulturno nasleđe Adria regiona. Posvećeni smo osnaživanju sledeće generacije lidera kroz obrazovanje. Pružanjem stipendija, praksi i mentorskih programa težimo da prevaziđemo jaz između Adria regiona i svetski priznatih univerziteta u zalivu San Franciska”, objasnio je Torbica.

On je istakao da vizija sama po sebi nije dovoljna i predstavio projekat nekretnina kao opipljivu manifestaciju posvećenosti održivosti i samoodrživosti. “Kupovinom zgrade i korišćenjem prihoda od zakupa za finansiranje naših aktivnosti osiguravamo da Adria poslovna komora ostane nezavisna i otporna, sposobna da izdrži bilo koju oluju”, naveo je.

Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj da obezbedi dugoročnu stabilnost i autonomiju Adria poslovne komore, omogućavajući joj da kontinuirano podržava poslovnu zajednicu i doprinosi razvoju regiona.

Inovacije i tehnološki napredak

Na panelu posvećenom mogućnostima upotrebe veštačke inteligencije u biznisu, na kome su učestvovali Marko Čadež, kao i predstavnici Majkrosofta Milan Gospić i Vedran Bajer, istaknuta je važnost ovog događaja za razmenu ideja o budućnosti poslovanja.

“Na panelu sa našim strateškim partnerom Majkrosoftom razgovarali smo o tome kako koristiti najnovije tehnologije, spuštajući ih na nivo svakodnevne upotrebe u kompanijama. To je upravo i osnovni zadatak Privredne komore Srbije, da kroz naš Centar za digitalnu transformaciju i kroz Inovation hub lansiramo alate koji omogućavaju poslovnim ljudima da koriste veštačku inteligenciju i najnovije tehnologije za svakodnevni posao”, izjavio je Čadež.

Lekcije naučene iz ulaska na američko tržište: “Plaćanje unapred”

Jedna od značajnih bila je i panel diskusija o lekcijama naučenim prilikom ulaska na američko tržište. Moderator Zoran Torbica spomenuo je termin “paying it forward”, koncept koji je na Balkanu retko poznat, ali ima ogromnu važnost za San Francisko.

Nenad Milanović, osnivač Cake.com, detaljnije je objasnio ovaj princip na ličnom primeru. “Kada izađeš iz biznisa i imaš dovoljno novca, prestaješ da razmišljaš o zaradi. Tražiš nešto drugo što te ispunjava. Kada sam prvi put stigao u San Francisko, upoznao sam mnoge uspešne ljude koji su otišli u penziju i bili su bogati. Za njih je ‘game over’, pa su počeli da igraju novu igru – pomaganje ljudima na početku njihove karijere ili projekata da dostignu njihov nivo. Tako dobijaju satisfakciju kroz pomoć drugima. Kad sam stigao tamo, nisam znao šta radim, ali mnogi su bili tu za mene. Za njih to nije bilo ništa posebno, ali meni je značilo mnogo, posebno jer su tada bili uspešniji od mene. Taj način funkcionisanja me je doveo do toga što sam danas”, ispričao je Milanović.

Ova praksa, poznata kao “paying it forward”, podstiče razmenu ideja, resursa i podrške među članovima zajednice, i ključna je za uspeh Silicijumske doline kao centra internet biznisa i startap zajednice.

Budućnost e-commercea

Na panelu o budućnosti e-commerce industrije, Konstantin Konstadinov iz Rakuten Vibera govorio je o transformaciji Vibera u super aplikaciju, ističući njenu ključnu ulogu.  “Korisnici najviše vremena provode na aplikacijama za dopisivanje. Zato je logično prilagoditi aplikaciju na kojoj provode najviše vremena kako bi mogli da obavljaju apsolutno sve, od novčanih transakcija do naručivanja hrane. Super aplikacija je game-changer. Zašto koristiti deset aplikacija na telefonu kada sve možete imati u jednoj?!”, istakao je Konstadinov i podsetio da integracija različitih usluga unutar jedne platforme ne samo da pojednostavljuje korisničko iskustvo, već i povećava efikasnost i praktičnost u svakodnevnom životu korisnika.

Adria Summit spaja ljude

Jedan od zanimljivih trenutaka na ovogodišnjem Adria Summitu bilo je ponovno učešće Gorana Tintora i Marijane Agić-Molnar koji su ove godine nastupili kao deo tima Direct Media United Solutions, dok su na prošlogodišnjem Samitu predstavljali kompaniju Data Do.

“Prošle godine na Adria Summitu stupili smo u kontakt sa ljudima koji se bave spajanjem firmi. Prišli su nam, prepoznali su potencijal naše saradnje sa Direct Medijom i uočili kako bismo se mogli uklopiti u njihov sistem”, rekao je Tintor. “Povezali su nas sa Direct Medijom i tada je došlo do akvizicije našeg tima. Sada to odlično funkcioniše i prezadovoljni smo.”

Prateći sadržaji

Osim edukativnih sadržaja, učesnici Adria Summita mogli su da uživaju u raznovrsnim aktivnostima kao što su golf turnir, škola golfa, joga na plaži i agroturizam. Svake večeri su organizovane žurke, a 9. maja je održana gala večera u hotelu “Kempinski Palace” u Portorožu. Poseban događaj bila je premijera modne revije “Inner Voice” dizajnerke Jelene Đukanović.

Temelj za buduće projekte

Adria Summit 2024. je imao ambiciju da postavi osnov za buduće poslovne poduhvate i saradnju, posebno u kontekstu približavanja američkom tržištu i usvajanja najnovijih tehnologija. U tom kontekstu, inicijativa za formiranje Adria poslovne komore predstavlja značajan korak ka daljem osnaživanju regionalne ekonomije i povezivanju sa globalnim tržištima.

Fotografije: Zoran Mirčetić

Share.

Leave A Reply