Ostvarite bolju vezu sa svojim pametnim telefonom: unapredite svoju digitalnu dobrobit

0

Početak nove godine označava nove početke i priliku da se oslobodite nekih starih navika. Tehnologija je sjajna – ko ne voli da ima pristup svetu na dohvat ruke? Ali vođenje računa o vašoj digitalnoj dobrobiti je takođe bitno.

Nedavno istraživanje pokazuje da odrasla osoba u proseku provodi šest sati i 55 minuta svakoga dana pred ekranom. Dakle, ako je 2022. godina u kojoj želite bolje da upravljate odnosom sa svojim gedžetima, onda je ovo savršeno vreme da počnete sa tim.

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, deli korisne savete koji će vam pomoći da postignete bolju ravnotežu sa svojim pametnim telefonom, vodeći računa o sebi i drugima, a da pritom ostanete povezani. To uključuje i savete kako se najbolje opustiti pre spavanja i kako zaštititi mlađe članove porodice od sadržaja koji možda nije prikladan.

Nova godina je počela i ako se nadate nekim promenama u 2022, pronalasku bolje ravnoteže i unapređenju svoje digitalne dobrobiti, onda su ovo pravi saveti za vas!

Ne uznemiravaj, briga o sebi je u toku

  • Ne osećajte krivicu zbog toga što se povremeno isključite kako biste se posvetili sopstvenoj dobrobiti. Bilo da se radi o isključivanju vaših poslovnih notifikacija ili odlaganju odgovora na i-mejl za sutra – jednostavnim omogućavanjem Do Not Disturb funkcije možete sebi da obezbedite vreme za odmor koje vam je potrebno da napunite baterije.

Dodatno se naspavajte uz Noćni režim

  • Svima nam se dešava da ostajemo budni do kasno, skrolujući po telefonu s vremena na vreme. Kako biste to izbegli, odredite sebi vreme za odlazak u krevet kada ćete odložiti svoj telefon kako biste noću bolje spavali. Kako se vreme odlaska u krevet približava, postoje stvari koje možete da uradite, kao što je uključivanje Noćnog režima, koji eliminiše plavo svetlo što olakšava spavanje, ili stavljanje slušalica kako biste uživali u vođenoj meditaciji.

Pratite vreme koje provodite pred ekranom

  • Prosečno globalno vreme koje odrasla osoba provodi pred ekranom je 6 sati i 55 minuta dnevno – to je dovoljno vremena da se više posvetite svojim vezama u stvarnom životu, postignete bolju ravnotežu i povežete se sa prijateljima i porodicom. Uz pomoć Nokia uređaja, sada je lakše nego ikada pre obratiti pažnju na to koliko vremena provodite na svom telefonu. Jednostavnim pristupom Digital Well-being sekciji na Android telefonima možete da vidite koliko tačno vremena koristite na kojoj aplikaciji, za sve, od igranja igrica do provere notifikacija na WhatsApp-u ili gledanja TV serija – što vam pomaže da bolje razumete koje aplikacije možda želite manje da koristite.

Uključite Kidspace

  • Vodite računa o tome kako vaši najmlađi koriste internet, s obzirom na to da deca postaju sve veštija kada je reč o tehnologiji. Uz Kidspace možete da uspostavite roditeljsku kontrolu kako biste ih zaštitili od sadržaja koji može biti neprikladan. Ovo možete da uradite u Google Play prodavnici na Android telefonima kako biste bili sigurni da ne preuzimaju određene aplikacije, muziku, filmove ili knjige.

Probajte da se prebacite na korišćenje klasičnog telefona

  • Ako zaista želite da smanjite vreme provedeno pred ekranom, zašto ne biste prešli na klasični telefon kao što je Nokia 6310? Osnovne funkcije ga čine idealnim samo za pozive i poruke, što je savršeno za mini digitalni detoks.

Manje Phubb-a, više zabave

  • „Phubbing” označava ignorisanje osobe sa kojom ste zbog provođenja vremena na  telefonu, i istraživanja pokazuju da se 22% ljudi posvađalo sa svojim partnerom zbog toga. Smanjenjem količine vremena koje provodite na telefonu dok ste u društvu, možete poboljšati društvene veze i imati više vremena za uživanje u svakom trenutku.
Share.

Leave A Reply