Osam od deset malih kompanija zanima kako veštačka inteligencija može podržati njihovo poslovanje

0

Veštačka inteligencija je tehnologija koja definiše naše doba jer utiče na sve industrije i poslovne sisteme, bez obzira na njihovu veličinu i obim. U svetu malih preduzeća koji se brzo menja, veštačka inteligencija postaje ključni saveznik. To već pomaže kompanijama da rastu, postanu efikasnije i donose bolje odluke, ali stopa usvajanja tehnologije je i dalje prilično niska.

Microsoft Store je anketirao 1.000 vlasnika malih preduzeća sa 0 do 24 zaposlena za svoj izveštaj „Small Business State of Mind“. Otkrili su da postoji velika radoznalost u vezi sa veštačkom inteligencijom – 79% vlasnika malih preduzeća želi da sazna više o tome kako da primeni veštačku inteligenciju u svom poslu. Skoro polovina vlasnika malih preduzeća (49%) nije uložila mnogo u bezbednost podataka, nadajući se da će izbeći kršenje podataka, dok je 43% potvrdilo da je glavni razlog neulaganja nedostatak finansijskih sredstava. U izveštaju je navedeno i da najviše vremena u radnom danu vlasnici malih preduzeća potroše na komunikaciju sa korisnicima (66%), upravljanje budžetima i računovodstvom (50%) i administrativne poslove, poput unosa podataka i zakazivanja sastanaka (48%). Ove podatke podržava Microsoftov 2023 Work Trend Index za 2023. godinu, koji otkriva da ljudi koji se bore sa nedostatkom vremena i energije za obavljanje posla imaju 3,5 puta veću verovatnoću da će imati problema sa inovacijama i strateškim razmišljanjem. Ovo pokazuje da sve intenzivniji tempo rada košta vlasnike malih preduzeća kreativnosti koju bi inače koristili da svoju viziju pretvore u stvarnost. Veštačka inteligencija može pomoći u poboljšanju korisničke podrške, produktivnosti, marketinga, analize podataka i sadržaja i doprineti stvaranju bezbednog poslovnog okruženja. Ispod je pregled kako veštačka inteligencija može podržati mala preduzeća danas i pomoći im da rastu.

Poboljšanje korisničke usluge

Zaposleni u korisničkoj službi provode veliki deo svog vremena odgovarajući na ponavljajuća i jednostavna pitanja, čime se gubi dragoceno vreme. Veštačka inteligencija može pomoći u povećanju efikasnosti korisničke službe jer alati AI su odlični u automatizaciji odgovora na rutinska pitanja. Na ovaj način oslobađaju vreme zaposlenima u službi za korisnike ili omogućavaju vlasnicima malih preduzeća da se fokusiraju na personalizovanije interakcije.

Povećanje produktivnosti zaposlenih

Veštačka inteligencija može pomoći malim preduzećima u produktivnosti različitih odeljenja ili poslova. Oslobađa vreme zaposlenima za rad na složenijim projektima koji zahtevaju kreativnost i strateško razmišljanje. Neki od zadataka sa kojima alati za produktivnost zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu da se pozabave su pomoć u administrativnim zadacima, brzo sumiranje ključnih zaključaka sa sastanaka, obuka zaposlenih i pojednostavljivanje komunikacije.

Copilot za Microsoft 365 poboljšava organizacionu produktivnost koristeći podatke iz različitih poslovnih izvora kao što su e-pošta, sastanci, dokumenti i veb. Rani korisnici Copilota postigli su povećanje produktivnosti od 70%, a 77% je reklo da više ne želi da radi bez Copilota“, prokomentarisao je Vedran Bajer, direktor Microsofta Hrvatska. „U ovim scenarijima, uticaj veštačke inteligencije daleko prevazilazi pomoć pojedinačnim zaposlenima, jer povećana produktivnost i efikasnost doprinose ukupnom rastu poslovanja“, dodao je Bajer.

Stvaranje bezbednog okruženja za poslovanje i korisnike

Korišćenje veštačke inteligencije za bezbednost pomaže u predviđanju i prethodnoj analizi potencijalnih pretnji, omogućavajući bezbednosnim sistemima da ih proaktivno identifikuju i bave se njima, sprečavajući probleme pre nego što se dogode. Microsoft Security Copilot, alatka za sajber bezbednost koju pokreće veštačka inteligencija, omogućava brze odgovore na sajber pretnje brzom obradom signala i procenom izloženosti riziku za nekoliko minuta. Microsoft Security Copilot uvodi novi pristup koji IT administratorima i bezbednosnim profesionalcima omogućava interakciju sa Microsoft Threat Intelligenceom, ključnim bezbednosnim uslugama i srodnim podacima putem upita vođenih veštačkom inteligencijom.

Poboljšanje marketinške efikasnosti

Korišćenje veštačke inteligencije za mala preduzeća je moćan i efikasan način da se marketinške kampanje podignu na viši nivo. Veštačka inteligencija koristi napredne algoritme i analitiku podataka za optimizaciju različitih delova marketinškog procesa. Veštačka inteligencija može, na primer, da pomogne u kreiranju personalizovanih i ciljanih marketinških kampanja, da obezbedi prediktivnu analitiku, pomogne u upravljanju društvenim medijima i da se koristi za automatizaciju marketinških imejlova.

Foto: Microsoft

Jačanje uvida zasnovanih na podacima

Tradicionalna analiza podataka može uključivati sate provedene u ispitivanju skupova podataka i konsultacijama sa kolegama kako bi se videlo da li se njihova i vaša mišljenja o onome što podaci govore poklapaju. Uz pomoć veštačke inteligencije, kompanije mogu značajno da smanje vreme potrebno za analizu i fokusiraju se na sledeće strateške korake na osnovu uvida koje pruža veštačka inteligencija. Veštačka inteligencija može da analizira tekstualne podatke da bi utvrdila naklonost korisnika na osnovu recenzija korisnika i komentara na društvenim mrežama, da izvrši finansijsku analizu ili doprinese bezbednosti uočavanjem anomalija i obrazaca povezanih sa lažnim aktivnostima.

Početak kreiranja sadržaja

Kvalitet i relevantnost sadržaja igraju značajnu ulogu u uspehu poslovanja. Veštačka inteligencija može pomoći u kreiranju sadržaja i osmišljavanju ideja – AI asistent kao što je Copilot za Microsoft 365 može da pomogne sa idejama tokom brainstorminga – na primer, može da predloži nazive proizvoda ili pruži pregled najboljih praksi koje će brzo privući pažnju publike. AI takođe može pomoći u izradi blog postova, izveštaja i članaka ili sprovođenju istraživanja – naravno, preporučljivo je da proverite sve podatke koje dobijete da biste bili sigurni da je sadržaj pouzdan i tačan.

Alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji su još uvek prilično novi, tako da su buduće mogućnosti beskrajne – upravo sada, kompanije tek grebu po površini uticaja veštačke inteligencije na poslovanje. Veštačka inteligencija se menja i, kako se AI za mala preduzeća razvija, ima još veći potencijal u budućnosti.

Share.

Leave A Reply