Oracle Cloud Infrastructure beleži 78% u Gartnerovom Solution Scorecardu za 2021. godinu za IaaS i PaaS, pokazujući kontinuirani zamah

0

„Oracle Cloud Infrastructure (OCI) ponovo je pokazala snažan rast, uvodeći stotine servisa i funkcija tokom protekle godine. Uz sve izazove globalne pandemije, naš tim je nastavio da ostvaruje svoju viziju proizvoda, i ja sam istovremeno zadivljen i iskreno zahvalan“, piše na kompanijskom blogu Clay Magouyrk, izvršni potpredsednik Oracle Cloud Infrastructure Engineeringa.

Gartner analizira značajnije dobavljače cloud infrastrukture u tri izveštaja: „The 2021 Gartner Solution Scorecards for Integrated infrastructure-as-a-service (IaaS) and platform-as-a-service (PaaS)“, „The 2021 Critical Capabilities for Cloud Infrastructure and Platform Services (CIPS)“ i „2021 Gartner Magic Quadrant for CIPS“, a Clay Magouyrk, u postu objavljenom 17. novembra, deli sledeće rezultate:

  • OCI je zabeležila ukupno 78% u  „2021 Gartner Solution Scorecard for Oracle Cloud Infrastructure IaaS+PaaS“, prema 62% 2020. godine
  • Oracleov rezultat za tražene kriterijume porastao je sa 74% na 90%, uključujući rezultate od 100% za računarstvo (Compute), skladištenje (Storage), umrežavanje (Networking) i softversku infrastrukturu (Software Infrastructure) kao i ponude baze podataka kao servisa (Database as a Service) i funkcija (Functions)
  • OCI je postigla bolji rezultat po svim kriterijumima i u svim slučajevima korišćenja u  „Kritičnim mogućnostima za CIPS za 2021.“ (2021 Critical Capabilities for CIPS)
  • Konačno, Oracle je ojačao u „sposobnosti za izvršenje“ i „kompletnosti vizije“ u „2021 Gartner Magic Quadrant for CIPS“

Fokus Oracle Clouda tokom prošle godine

OCI (Oracle Cloud Infrastructure)se fokusirala na sledeće koncepte i bila uspešna na sledeće načine:

  • Olakšavanje migracije kritičnih radnih opterećenja preduzeća

OCI je dizajnirana da odgovara ili prevazilazi on-premises I/O performanse i malu latenciju non-blocking mrežama i off-box virtuelizacijom, istovremeno nudeći superiornu podršku za zahteve preduzeća kao što je klastering baza podataka (uključujući Oracle RAC and Exadata), VMware klastering računara (RDMA) i tenant izolacija. „U proteklih dvanaest meseci, objavili smo Oracle Cloud Lift, koji pruža tehničku ekspertizu i ’white glove’ usluge da bismo pomogli korisnicima da pređu na cloud bez dodatnih troškova. Sledio je Oracle Support Rewards, koji omogućava novim OCI korisnicima da smanje troškove licenci za softver, čak i na nulu“, podseća izvršni potpredsednik Oracle Cloud Infrastructure Engineeringa.

  • Proširivanje opsega resursa

„Učinili smo sve naše Compute oblike fleksibilnim, tako da korisnici mogu da dimenzioniraju svoje procesiranje i memoriju na osnovu vlastitih potreba, bez potrebe da se bave hiljadama mogućih tipova instanci i cena. Uveli smo arm-based, burstabilne i priemptibilne instance da bismo korisnicima uštedeli još više novca u nizu radnih opterećenja i slučajeva korišćenja. Dodali smo veći opseg našem storidžu, omogućavajući desetine nivoa performansi u našem  block volume servisu, novi nefrekventni pristup i nemutabilnost u naš Object Storage servis. Naši mrežni servisi su dobili automatsko skaliranje u balansiranju opterećenja i L4 i L7 balansiranje mrežnog opterećenja, a istovremeno smo značajno pojednostavili mrežnu topologiju dodavanjem mogućnosti tranzitnog rutiranja“, navodi autor dalje u tekstu.

  • Unapređivanje jake podrške strategijama hibridnog clouda

OCI je dodala još osam cloud regiona od poslednje Garnerove evaluacije. Oracle sada nudi širok i konzistentan set cloud servisa u 30 komercijalnih i državnih cloud regiona u 14 zemalja na pet kontinenata, da bi opsluživao svoju globalnu bazu korisnika. Takođe obezbeđuje jedinstvene ponude kako bi korisnicima pružio cloud mogućnosti u njihovim vlastitim data centrima uz Dedicated Region i Exadata Cloud Customer, na udaljenim lolacijama uz Roving Edge Infrastructure ili kroz OCI i Microsoft Azure.

  • Izgradnja Oracle platforme podataka

OCI je uvela novi MySQL Database servis u aprilu 2020. godine, a nekoliko meseci kasnije i dodala integrisani, in-memory query acceleration mehanizam pod nazivom Heatwave. Po prvi put, MySQL korisnici imaju objedinjenu platformu za Online Transaction Processing (OLTP) i Online Analytics Processing (OLAP) za pokretanje mešovitih radnih opterećenja ili analize u realnom vremenu sa 10 do 1.000 puta boljim performansama uz manje od polovine cene alternativa.    

  • Uvođenje novih autonomnih servisa

„Uveli smo Oracle Autonomous JSON Database u naš portfolio servisa, koji smanjuje rizik i troškove ljudskih grešaka automatizacijom obezbeđivanja, zaštite, skaliranja i podešavanja baze podataka. Kao dokaz, Oracle Autonomous Database je postigao najviši rezultat u sva četiri slučaja korišćenja u „2020 Gartner Critical Capabilities for Cloud Database Management Systems for Operational Use Cases“, podseća Clay Magouyrk.

  • Poboljšanje bezbednosti

„Naša filozofija je da ugradimo zaštitu, uključujući funkcionalnosti kao što su podrazumevana enkripcija i besplatno uključivanje većine bezbednosnih mogućnosti, uz upotrebu OCI servisa od strane korisnika. Naše dodatne mogućnosti, kao što je analiza stanja bezbednosti sa Security Zones servisom, donele su nam Gartnerovu ocenu „Excellent“ u oblasti bezbednosti i usklađenosti (Security and Compliance). Preduzeća poput Darling Ingredientsa mogu svim svojim IT stručnjacima da daju alate koji su im potrebni, bez pravljenja kompromisa u smislu bezbednosti zbog troškova“, navodi na kraju Clay Magouyrk.

Izvor: Oracle blog

Share.

Leave A Reply