Održana konferencija o Internetu – DIDS2015.

0

Pred preko 300 posetilaca, danas u hotelu Metropol u Beogradu održan je ovogodišnji „Dan internet domena Srbije“ (DIDS 2015), u organizaciji Fondacije “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). DIDS 2015, šesta je godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije, pod sloganom „U kom si internet filmu?“.

Celodnevni program DIDS-a, tradicionalno podeljen u tri bloka, pored IT profesionalaca iz svih privrednih oblasti, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupio je i druge domaće korisnike Interneta, a koji su imali priliku da čuju iskustva tridesetak učesnika konferencije iz zemlje i inostranstva.

Dids 2Prvi blok konferencije pod nazivom “Gospodari Interneta” govorio je o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na “sve nas”, odnosno globalnu internet zajednicu, kao i da se uspostavi tzv. “multiakterski model” upravljanja Internetom.

“Po ovom modelu, ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) imala bi sva ovlašćenja za upravljanje globalnom mrežom, a države, korporacije i drugi akteri, u okviru različitih tela, imali bi mogućnost da daju predloge i aktivno učestvuju u oblikovanju politike i prakse vezane za sajber prostor, ali ne i da samostalno odlučuju. Predloženi model prilično je kompleksan i formalizovan, pa može da dovede do smanjene inkluzivnosti zainteresovanih aktera”, ocenio je Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-Diplomatije “Diplo fondacije” i moderator panela “Gospodari Interneta”.

dids4Drugi blok pod nazivom “Pozovi E radi trgovine” bio je posvećen e-trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Učesnici u panel diskusiji bili su domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji su prezentovali konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata, a moderator bloka bio je Miloš Petrović, veb preduzetnik i bloger.

“Građani Srbije kupuju preko Interneta, ali u svesti prodavaca još uvek nije u potpunosti e-trgovina. Ipak, stvari se menjaju i sve je veći broj zahteva firmi da kreiraju sajtove sa sistemom za e-trgovinu. S druge strane, više ne postoji strani sajt – domaći sajt. Internet je globalna priča i kupci to već sada na taj način percipiraju”, objasnio je Petrović.

Treći blok pod nazivom “Domen koji obećava” tradicionalno je bio rezervisan za ugledne lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ sa životnim temama koje dobro ilustruju razne mogućnosti stvaranja kvalitetnih sadržaja, ali i poslovanja na globalnoj mreži. Ovaj blok vodio je Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor content marketing agencije TAG Media.

dids5

RNIDS je jedina organizacija nastala iz srpske internet zajednice koja već nekoliko godina pomaže razvoj Interneta u Srbiji. Pored upravljanja nacionalnim internet domenima najvišeg nivoa, kao dodatni cilj ima upravo razvoj Interneta u Srbiji i, posebno, lokalnog sadržaja na njemu. “DIDS je najvidljiviji, a verovatno i najvažniji način na koji RNIDS okuplja zajednicu iz koje je nastao i pomaže joj u ostvarenju punih potencijala. Ove godine DIDS je dobio regionalni značaj kroz organizaciju Regionalnog internet foruma, drugog dana skupa, koji je ujedno i zvanični pripremni skup za ovogodišnji EuroDIG – Evropski dijalog o upravljanju Internetom, koji se održava u Sofiji”, rekao je Danko Jevtović, direktor RNIDS-a.

Takođe, šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima dobila je podršku od ICANN-a, vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

Detaljnije informacije o konferenciji DIDS 2015, kao i linkovi ka video zapisima i galeriji fotografija sa događaja, nalaze se na sajtu na adresama dids.rs i дидс.срб.

 

Share.

Comments are closed.